Utorak, 11. februar 2014.

Susret predsednice Odbora za kulturu i informisanje sa ekspertom Evropske komisije za pitanja medija

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Vesna Marjanović razgovarala je sa ekspertom Evropske komisije za pitanja medija Katrin Niman-Metkalf, 10. februara 2014. godine. Sastanak je održan u okviru ekspertske misije EU za skrining poglavlja 23 i 24.


Sastanku su prisustvovali službenici EK Manuel Munteanu i Andreas Kesteris, kao i predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, Kancelarije za evropske integracije i Ministarstva kulture i informisanja.

Katrin Niman-Metkalf se interesovala za oblast rada Odbora za kulturu i informisanje, kao i za pitanja privatizacije medija, saradnju Odbora za kulturu i informisanje sa nadležnim ministarstvom i Republičkom radiodifuznom agencijom.

Vesna Marjanović je istakla da je Odbor imao pozitivnu ulogu u reformi medija, unapređenju i usvajanju zakona iz oblasti medija, ali da je potrebno da ojača ulogu u procesu kontrole sprovođenja zakonodavstva. Odbor je organizovao nekoliko javnih slušanja na temu slobode medija i o nacrtu zakona o javnom informisanju. Marjanović je istakla činjenicu da su reforme u oblasti medija neophodne, ali da one, pored medijskih sloboda i nezavisnosti medija, moraju da obezbede pozitivnu ulogu medija u demokratizaciji društva. Ona je istakla značaj očuvanja autonomije javnog servisa kao i činjenicu da je, kada je u pitanju proces privatizacije medija, neophodno, sa jedne strane obezbediti konkurenciju na tržištu medija a sa druge, unaprediti socijalni dijalog na nacionalnom i lokalnom nivou, pošto je reč o osetljivom pitanju oko koga još uvek ne postoji konsenzus.

Zaključeno je da Odbor za kulturu i informisanje može da ima veoma pozitivnu ulogu u pokretanju i rešavanju značajnih pitanja u čijem rešavanju bi iskustva pojedinih članica EU bila od velike koristi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 13. april
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja