26. novembar 2021. Delegacije Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine i Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije

26. novembar 2021. Delegacije Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine i Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije

Petak, 26. novembar 2021.

Susret predsednice Odbora za kulturu i informisanje Sandre Božić sa predsednicom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije Eliso Bolkvadze

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje Sandra Božić, razgovarala je danas u Narodnoj skupštini sa predsednicom Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije Eliso Bolkvadze, o značaju parlametarne diplomatije i mogućnostima za dublju saradnju dve zemlje u oblasti kulture.


Upoznajući sagovornicu sa radom Odbora, Sandra Božić je istakla da je tokom ovog mandata, kroz saradnju Odbora za kulturu i informisanje sa nadležnim Ministarstvom za kulturu i informisanje, obavljen značajan posao, navodeći da je usvojeno više od deset predloga zakona koji se tiču krucijalnih oblasti kulture. Ona je navela i da se u naredno vreme očekuje usvajanje krovnog zakona koji se tiče kulturnog nasleđa.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje posebno se pohvalila činjenicom da je budžetom za 2022. godinu, koji je usvojen ove nedelje u Narodnoj skupštini, Ministarstvu kulture i informisanja opredeljeno iznad jedan odsto od budžeta, čime je premašen evropski prosek, što je posledica izuzetnih ekonomskih rezultata koji je naša zemlja postigla, čak i u godini koju je obeležila pandemija korona virusa.

Sandra Božić je u razgovoru istakla važnost parlamentarne diplomatije i izrazila nadu da će se kroz saradnju nadležnih odbora za kulturu parlamenata Srbije i Gruzije, dodatno unaprediti naši parlamentarni odnosi.

Predsednica Odbora za kulturu Parlamenta Gruzije Eliso Bolkvadze istakla je da oblast kulture postaje od izuzetnog značaja za Gruziju, da se radi na novoj strategiji za kulturu, kao i da se sprovode važne reforme u ovoj oblasti.

Sagovornice su se složile da je diplomatija u oblasti kulture veoma značajna i istakle važnost „Etnology Festa“ koji se održava u Beogradu, pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, na kojem će biti predstavljeni gruzijski dizajneri.

Složile su se da bi bilo od obostrane koristi da se organizuju dani gruzijske kulture u Srbiji i srpske kulture u Gruziji, i zajednički ocenile da bi to doprinelo dugoročnoj saradnji između naše dve države.

Na sastanku je bilo reči i o značaju ravnopravnog učešća žena u političkom i društvenom životu. Sandra Božić je istakla da su žene u Srbije uspele da se izbore za veću vidljivost i participaciju u politici, te da danas, zahvaljujući uvedenim kvotama, 40 odsto narodnih poslanika u Parlamentu čine žene, kao i da je 50 odsto žena na ministarskim pozicijama u Vladi Srbije, na sugestiju predsednika Republike Aleksandra Vučića mandatarki Vlade Ani Brnabić. I dalje radimo na povećanju broja žena na rukovodećim položajima u lokalnim samouprvama, naglasila je Božić.

Sastanku su prisustvovale i članice Odbora za kulturu Rozalija Ekres i Snežana Paunović, članica Odbora za kulturu Parlamenta Gruzieje Katuna Kvitsiani, kao i ambasador Gruzije u Srbije na nerezidencijalnoj osnovi David Dondua.

Tokom razgovora, Rozalija Ekres, kao pripadnica mađarske nacionalne manjine, posebno je naglasila da Srbija, kroz svoje norme i institucije, obezbeđuje negovanje i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta manjinskih zajednica, dok se Snežana Paunović zahvalila Gruziji na principijelnom stavu i poštovanju teritorijanog integriteta i suvereniteta naše države. Najveći deo srpskog kulturnog nasleđa nalazi na teritoriji južne srpske pokrajine Kosovo i Metohija, te je zato važno da imamo prijatelje, kao što je Gruzija, koji razumeju nepravdu koja nam je načinjena, naglasila je Paunović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
nedelja, 23. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja