4. novembar 2013. Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković u razgovoru sa zamenikom državnog sekretara za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Balintom Odorom

4. novembar 2013. Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković u razgovoru sa zamenikom državnog sekretara za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Balintom Odorom

Ponedeljak, 4. novembar 2013.

Susret predsednice Odbora za evropske integracije sa zamenikom državnog sekretara za evropske poslove MSP-a Mađarske

Predsednica Odbora za evropske integracije Nataša Vučković razgovarala je danas, u Domu Narodne skupštine, sa zamenikom državnog sekretara za evropske poslove Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Balintom Odorom.


Nataša Vučković je izrazila zadovoljstvo zbog razvijene bilateralne saradnje Srbije i Mađarske, i zahvalila na dosadašnjoj političkoj i stručnoj podršci u procesu evropskih integracija Srbije. Predsednica Odbora je informisala da je u toku izrada Rezolucije o ulozi Narodne skupštine u procesu pregovora, koja se ogleda u harmonizaciji nacionalnih zakona sa evropskim pravnim tekovinama, kontroli Vlade u procesu pregovora i uključivanju civilnog društva i drugih zainteresovanih strana u predstojeće pregovore, sa ciljem postizanja širokog političkog i društvenog konsenzusa. Ona je navela i da je u toku formiranje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, koji čine poslanici Narodne skupštine i poslanici Evropskog parlamenta, i čiji će zadatak biti praćenje sprovođenja SSP-a.

Zamenik državnog sekretara za evropske poslove MSP Mađarske Balint Odor izrazio je podršku Mađarske Srbiji u procesu pregovora za članstvo u EU. Naglasio je da neće biti dodatnih uslova Mađarske vezanih za formalni početak pregovora, već će se nastojati da se sva otvorena pitanja reše kroz bilateralne kontakte. On se dodatno interesovao za uključivanje pitanja prava manjina i ilegalne migracije u proces pregovora, kao i za situaciju nakon održanih izbora na Kosovu i Metohiji.

Predsednica Odbora Nataša Vučković se zahvalila na podršci Mađarske u predstojećim pregovorima o članstvu, ističući da Narodna skupština u okviru svojih nadležnosti nastoji da ceo proces bude dovoljno inkluzivan i transparentan. Zajednički je zaključeno da postoji prostor za unapređenje dalje bilateralne saradnje.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6