31. mart 2021. Susret predsednice Odbora za evropske integracije sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

31. mart 2021. Susret predsednice Odbora za evropske integracije sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Sreda, 31. mart 2021.

Susret predsednice Odbora za evropske integracije sa ambasadorom Nemačke u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracija Elvira Kovač sastala se danas u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom SR Nemačke u Republici Srbiji Nj.E. Tomasom Šibom, a razgovor je bio usmeren na postignute rezultate Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.


Elvira Kovač se na početku zahvalila na inicijativi za razgovor, u trenutku kada ceo svet vodi borbu protiv pandemije izazvane korona virusom i izrazila zadovoljstvo što se danas ukazala prilika za razmenu mišljenja o daljem procesu evropskih integracija Republike Srbije. 

Šib je naveo da je cilj Nemačke, kada su u pitanju evropske integracije Srbije, da pruži svu potrebnu podršku i pomoć. Istakao je da je proširenje Evropske unije za Nemačku i dalje jedan od prioriteta, bez obzira na ishode predstojećih parlamentarnih izbora koji će biti održani u septembru. On je naveo i da su za evropske integracije Srbije ključne reforme u oblasti vladavine prava, kao i da Nemačka očekuje napredak u tim oblastima i skoro otvaranje novih klastera, odnosno pregovaračkih poglavlja. 

Kovač je izrazila žaljenje što tokom prethodne godine nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje, ali je dodala i da je Srbija svesna da se i  Unija suočava sa izazovima. Naglasila je da je u decembru, prošle godine, na Odboru za evropske integracije predstavljen Izveštaj Evropske komisije o Republici Srbiji za 2020. godinu, i da je Narodna skupština usvojila zaključakpovodom predstavljanja Izveštaja, koji su predložili narodni poslanici, članovi Odbora za evropske integracije. Dodala je i to da Narodna skupština ne usvaja zakone, po hitnom postupku, što je bila jedna od sugestija Evropske komisije iz Izveštaja, kao i da Skupština organizuje javna slušanja o nacrtima zakona i pomno sluša i prihvata predloge nevladinih organizacija koje u njima učestvuju. Istakla je da se Narodna skupština trenutno nalazi u redovnom zasedanju, a da se svakog utorka organizuju i kolegijumi Narodne skupštine, na kojima se šefovi poslaničkih grupa zajedno sa predsednikom i potpredsednicima dogovaraju o aktivnostima i načinu rada. 

Tomas Šib je iskoristio priliku da pohvali Srbiju na pozitivnoj kampanji za sprovođenje vakcinacije, i istakao da je pohvalno što su diplomate u Srbiji, kao i on lično, imali priliku da prime vakcinu, što nije bio slučaj u drugim zemljama.  Sagovornici su razgovarali i o susretu Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom i ambasadora Nemačke, i temama koje su na bilateralnom nivou značajne za obe zemlje. 

Na sastanku je bilo reči i o ustavnim amandmanima i vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji koji se očekuju na proleće sledeće godine, Kodeksu ponašanja narodnih poslanika, međustranačkom dijalogu, komunikaciji o Evropskoj uniji, ali i o Rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6