Ponedeljak, 27. novembar 2006.

Susret parlamentarnih delegacija Srbije i Koruške

Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Odbora Gordana Čomić, razgovarala je danas sa parlamentarnom delegacijom Koruške, na čelu sa prvim predsednikom Skupštine dr Jorgom Frojnšlagom.Delegacija Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Republike Srbije, koju je predvodila predsednica Odbora Gordana Čomić, razgovarala je danas sa parlamentarnom delegacijom Koruške, na čelu sa prvim predsednikom Skupštine dr Jorgom Frojnšlagom.
Razgovarano je o mogućnostima za unapređenje političke i ekonomske saradnje, a posebno za uspostavljanje čvršćih veza između parlamenata.
Koruški parlamentarci interesovali su se za političku i ekonomsku situaciju u Srbiji. Oni su naglasili da podržavaju priključenje Srbije evropskim integracijama i da su spremni da pomognu na tom putu.
U okviru privredne saradnje, oni su posebno ukazali na mogućnost saradnje u energetici, avionskoj industriji, turizmu, infrastrukturi, šumarstvu, zaštiti životne sredine, i, s tim u vezi, pokazali su interesovanje za uslove investiranja u našoj zemlji.

Predsednica Čomić je istakla da se naša zemlja u šestoj godini tranzicije suočava sa svim problemima sa kojima su se inače suočavale istočnoevropske zemlje u periodu tranzicije, ali i da ima “listu nasleđenih problema iz prethodnog perioda koje mora da reši”. Dobri ekonomski i finansijski pokazatelji, rast investicija i odmakle reforme, međutim, nisu doveli do porasta zaposlenosti. Čomić je podsetila da je nedavno usvojen Ustav Republike Srbije i da je u toku izborna kampanja za novi parlament Srbije. Naredna, 2007. godina biće posvećena sprovođenju Ustava i daljim reformama političkog sistema.

Evropske integracije i prihvatanje evropskih principa i vrednosti je naš spoljnopolitički cilj, naglasila je predsednica Odbora, i istakla da su među prioritetima jačanje regionalne saradnje i uspostavljanje čvršćih i stabilnih odnosa i veza sa parlamentima susednih i zemalja zapadnog Balkana.
Članovi naše delegacije su posebno istakli da Srbija na putu učlanjenja u evropske integracije mora da reši pitanje zaštite životne sredine, a posebno aktuelni problem otpadnih voda. Neke zemlje nam u tome već pomažu na osnovu svojih iskustava, poput Norveške, Češke i Poljske, ali bi nam dobrodošla i pomoć Koruške. Pored toga, poslanici su izneli mišljenje da bi Koruška mogla mnogo da pomogne razvoju zimskog turizma,u čemu Srbija ima velike mogućnosti.
Članovi Odbora su takođe istakli da je u Srbiji stvoren zakonski okvir koji podstiče strane investicije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2