15. jul 2019. Susret narodnih poslanika sa francuskom parlamentarnom delegacijom

15. jul 2019. Susret narodnih poslanika sa francuskom parlamentarnom delegacijom

Ponedeljak, 15. jul 2019.

Susret narodnih poslanika sa francuskom parlamentarnom delegacijom

Narodni poslanici, predvođeni predsednikom Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarkom Obradovićem, sastali su se sa francuskom parlamentarnom delegacijom, koja je u pratnji predsednika Francuske Emanuela Makrona, tokom njegove zvanične posete Republici Srbiji.


Pozdravljajući članove francuske delegacije, prof. dr Žarko Obradović je istakao da su Srbija i Francuska tradicionalno prijateljske zemlje i izneo uverenje da ova poseta predsednika Makrona Srbiji predstavlja novo poglavlje u našim odnosima. Obradović je dodao i da značajnu ulogu u dodatnom unapređenju bilateralne saradnje mogu imati parlamentarci, izabrani predstavnici građana.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je istakao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u EU, ali i održavanje dobrih odnosa sa velikim silama, kao što su Francuska, SAD, Rusija i Kina. Takođe, imajući u vidu da Srbija zauzima centralnu poziciju na Balkanu, regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi su od izuzetnog značaja za našu državu, naveo je on.

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak istakao je da većina narodnih poslanika podržava evropske integracije Srbije i da po tom pitanju u Narodnoj skupštini postoji visok stepen saglasnosti.

Članovi francuske parlamentarne delegacije, predvođeni senatorom Alenom Rišarom, izrazili su snažnu podršku evropskim integracijama Srbije i interesovali su se za ulogu Narodne skupštine i njenih odbora u procesu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Na sastanku je bilo reči o saradnji srpskih i francuskih parlamentaraca u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, i posebno je ukazano na značajnu aktivnost naše delegacije u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, koju predvodi mr Jadranka Jovanović.

Sastanku su prisustvovali šefica delegacije Narodne skupštine u PS Frankofonije mr Jadranka Jovanović, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Dubravka Filipovski, i članovi PGP sa Francuskom Jelena Žarić Kovačević i dr Predrag Jelenković.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 18. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja