6. jun 2023. Učesnici sastanka

6. jun 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 6. jun 2023.

Susret Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske

Predsednica i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom sastali su se sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske, na čelu sa predsednikom Odbora Radoslavom Fogjelom.


Predsednica PGP sa Poljskom Ana Miljanić, kroz reči dobrodošlice, istakla je da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou o čemu, kako je naglasila, svedoči i niz realizovanih poseta na najvišim državnim nivoima u proteklom periodu. Takođe, naglasila je značaj međuparlamentarne saradnje i dodala da su članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom izuzetno motivisani da tome daju svoj puni doprinos. Predsednica je istakla da je neophodno kontinuirano raditi na unapređenju saradnje u oblastima kulture, obrazovanja i sporta, kao oblastima koje na poseban način povezuju narode.

Kao jednu od najznačajnijih tema za Republiku Srbiju Miljanić je istakla pitanje statusa teritorije i naroda Kosova i Metohije, naglašavajući da su svi incidenti koji se trenutno dešavaju inicirani od jedne strane, te podsetila da je Srbija ispunila sve obaveze iz potpisanih sporazuma i dogovora. Ona napominje da je dijalog i očuvanje mira i stabilnosti u regionu prioritet naše zemlje i izrazila nadu da će doći do rešenja trenutne situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. U kontekstu negovanja mira i saradnje, ona je inicijativu Otvoreni Balkan izdvojila kao svojevrstan primer mogućnosti za uspešnu ekonomsku saradnju i borbu za zajedničke ciljeve.

Miljanić je iskoristila priliku da izrazi zahvalnost Poljskoj na prijateljskoj podršci Srbiji na njenom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i informisala delegaciju o otvaranju novih klastera.

Predsednik Odbora Sejma Republike Poljske Radoslav Fogjel izrazio je zahvalnost na toploj dobrodošlici i u ime delegacije uputio izraze najdubljeg saučešća povodom tragedija koje su početkom maja pogodile Srbiju.

On se saglasio sa sagovornicom da međuparlamentarna saradnja igra značajnu ulogu u odnosima dve zemlje i izrazio zadovoljstvo zbog brojnosti članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Poljskom, naglasivši da je u Sejmu Poljske formirana Poljsko–srpska grupa prijateljstva, kojom predsedava potpredsednica Sejma. Fogjel je izrazio uverenje da će otvaranje Poljskog kulturnog centra, koji će se nalaziti u Srbiji dodatno povezati dva naroda na polju kulture, ali i da je važno uložiti napore kako bi se nadgradila ekonomska i privredna saradnja, te istakao Otvoreni Balkan kao svojevsnu priliku za ohrabrenje poljskih kompanija da investiraju u Srbiji.

Govoreći o evropskom putu Srbije Fogjel je poručio da Poljska stoji na raspolaganju sa svojim iskustvom, primerima dobre prakse i prijateljskom željom da, kao neko sa iskustvom veoma dugog pristupanja EU pomogne.

Na temu situacije na KiM on je izrazio nadu da će se pronaći rešenje koje će biti zadovoljavajuće za obe strane i naglasio da je volja Srbije da kroz dijalog i ispunjavanje svojih potpisanih obaveza dođe do rešenja itekako vidljiva.

Sastanku su prisustvovali i u razgovoru učestvovali i članovi PGP sa Poljskom Sandra Joković, Hadži Milorad Stošić, Milan Radin, Nataša Ivanović i Goran Milić.