25. jun 2021. Susret PGP sa Velikom Britanijom i ambasadorke Velike Britanije u Srbiji

25. jun 2021. Susret PGP sa Velikom Britanijom i ambasadorke Velike Britanije u Srbiji

Petak, 25. jun 2021.

Susret PGP sa Velikom Britanijom i ambasadorke Velike Britanije u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Velikom Britanijom Sandre Božić i članovi te grupe, sastali su se, u Domu Narodne skupštine , sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva Nj.E. Šan Maklaud.


Predsednica Grupe Sandra Božić naglasila je tradicionalno dobru saradnju dve zemlje, ali i istakla da je potrebno uložiti dodatni trud kako bi se prijateljstvo dve zemlje, koje ima dugu istoriju, dodatno poboljšalo i unapredilo.

„Da je Narodna skupština u tome rešena svedoči i činjenica da PGP sa Velikom Britanijom broji 75 članova, što je apsolutni maksimum do sada“, naglasila je Božić.

Ona je, takođe, iskoristila priliku da se u ime građana Srbije, zahvali Velikoj Britaniji na podršci u procesu imunizacije, koja je u vrlo teškom trenutku i za Srbiju i za čitav svet, pružili ruku prijateljstva i donirali 150.000 doza vakcina Astra Zenika.

Ambasadorka je, kroz prezentaciju, upoznala članove grupe sa istorijskim i geografskim aspektima Velike Britanije, državnim uređenjem i strateškim ciljevima države. Naglasila je značaj koji Velika Britanije pridaje strateškoj ekonomskoj saradnji, kao i borbi protiv pandemije i borbi protiv klimatskih promena. Govoreći o značaju očuvanja životne sredine ambasadorka je iznela podatak da je Velika Britanija povećala svoj BDP uvodeći izvore obnovljive energije i najavila Konferenciju UN o klimatskim promenama koja će biti održana u novembru u Glazgovu u saradnji sa Italijom. Ona je pozdravila trud Republike Srbije da inkorporira obnovljive izvore energije, u cilju zaštite životne sredine.

Ambasadoka je izrazila nadu da će saradnja dve zemlje biti produbljena na svim nivoima i da će parlamentarna saradnja odigrati značajnu ulogu u tim procesima.

Maklaud je naglasila da su bilateralni odnosi Velike Britanije i Srbije na visokom nivou i da su svi njeni aspekti jednako važni, ali da bi svakako trebalo posvetiti posebnu pažnju kulturnoj razmeni i kao primer dobre prakse navela ovogodišnji koncert orkestra ministarstva odbrane "Stanislav Binički" i Gudačkog orkestra Grofice od Veseksa. Ona je takođe istakla da su Britanske firme zainteresovane za infrastrukturne projekte u Srbiji, posebno u polju investicija i međunarodne trgovine.

Prisutnima se obratio i potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić istakavši da sam sastav PGP sa Velikom Britanijom predstavlja poruku da je Narodna skupština veoma zainteresovana za saradnju, otvorenu komunikaciju i zajednički rad na nekim potencijalnim projektima.

„Naša državna politika podrazumeva nekoliko ključnih reči, jedna među najvažnijim je svakako pitanje saradnje u privredi i ekonomiji, to je pitanje investicija. Kada pogledate temelje državne politike onako kako ih je postavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, videćete da su za nas investicije od krucijalnog značaja, da smo posebno ponosni na činjenicu što se prema tom pitanju i toj potrebi odnosimo na, biću neskroman da kažem, šampionski način. Danas je Srbija apsolutni šampion u ovom delu Evrope kada je reč o privlačenju stranih investicija“,zaključio je potpredsednik Narodne skupštine.

Članica Grupe Snežana Paunović istakla je tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje i naglasila da čak i kada se, kako je rekla, nismo oko svih pitanja uvek slagali, prijateljstvo dve zemlje i dalje traje.

Potpredsednik Narodne skupstine i član Grupe, akademik Muamer Zukorlić istako je da bi trebalo jačati saradnju na naučnom planu, pre svega kroz kulturnu razmenu. On je naglasio da bi Srbija, takođe, mogla mnogo da nauči od Britanije o kulturi dijaloga, na svim društvenim nivoima.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6