20. jun 2024. Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske

20. jun 2024. Članovi Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske

Četvrtak, 20. jun 2024.

Susret Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske

Predsednica i članovi Odbora za evropske integracije, sastali su se sa delegacijom Parlamenta Republike Irske, koju je predvodio predsednik Odbora za evropske poslove irskog Parlamenta Kolm Brofi.


Sastanak koji je vodila predsednica Odbora Elvira Kovač, pre svega za temu je imao Evropski put Srbije i njenu evropsku perspektivu. Brofi je izjavio da Irska pruža snažnu podršku Srbiji na tom putu i rekao da je spremna da ponudi svoju saradnju i iskustvo dobre prakse kako bi Srbija ostavrila pomak na tom putu.

Elvira Kovač je rekla da je naša zemlja spremna za otvaranje klastera 3 i izrazila nadu da će se on konačno i otvoriti, nakon zastoja koji traje preko dve godine. Svi prisutni su se složili da EU nije celovita bez Zapadnog Balkana u njenom sklopu i da je Srbija otišla predaleko sa procesom pridruživanja da bi se sada odustalo, te da to ostaje njen glavni spoljnopolotički cilj.

Teme sastanka bile su i podrška koju građani Srbije daju evrointegracijama, razumevanje tog puta i način na koji te dve perspektive mogu da se unaprede.

Elvira Kovač upoznala je goste sa delokrugom rada Odbora i izrazila nadu da će doći do unapređenja saradnje između dva parlamenta, sa čim se složio i predsednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske Kolm Brofi, koji je najavio skoro otvaranje Irske ambasade u Beogradu, čime će, kako je istakao, sveopšta saradnja dve zemlje i povezivanje dva naroda biti podignuto na viši nivo.

Ispred delegacije Odbora za evropske poslove Parlamenta Irske sastanku su prisustvovali i zamenik predsednika Odbora Brendan Hovlin i politički savetnik Odbora Brajan Koks, kao i članovi i zamenici članova Odbora Narodne skupštine: Milan Radin, Branislav Josifović, Sanja Džajić, dr Ana Jakovljević, Robert Kozma, Ksenija Marković i Dragan Janjić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4