14. jul 2021. Susret članova delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa šefom Misije OEBS u Srbiji

14. jul 2021. Susret članova delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa šefom Misije OEBS u Srbiji

Sreda, 14. jul 2021.

Susret članova delegacije Narodne skupštine u PS OEBS sa šefom Misije OEBS u Srbiji

Šefica delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini OEBS Vesna Marković i član delegacije prof. dr Žarko Obradović sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom, sa kojim su razgovarali o aktivnostima naše delegacije, kao i o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje.


Vesna Marković je istakla da je delegacija Narodne skupštine u PS OEBS veoma aktivna, posebno po pitanju praćenja izbora, navodeći učešće u posmatračkim misijama OEBS prilikom održavanja izbora u Bugarskoj, Albaniji i Moldaviji.

Marković je istakla i da je prošle nedelje delegacija učestvovala na godišnjem zasedanju PS OEBS u Beču i izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da upozna parlamentarce sa aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji, gde se krše ljudska prava nad Srbima povratnicima. Navela je da je bitno da parlamentarci budu upoznati sa tim šta se dešava u srcu Evrope i kako se krši pravo na slobodno kretanje srpskih građana na KiM. Pohvalila je brzu reakciju Kancelarije OEBS u Prištini, koja je osudila nasilje i apelovala na vlasti u Prištini da omoguće slobodno kretanje Srbima, ali je ukazala i da se uprkos toj reakciji, kao i reakcijama pojedinih ambasada evropskih država, i dalje nastavljaju napadi na Srbe povratnike.

Vesna Marković je u razgovoru istakla i da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i da je naš cilj postizanje mira i stabilnosti u regionu.

Član delegacije Narodne slkupštine u PS OEBS i predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović je istako da je bezbodnosna situacija za srpske građane na KiM jako teška, da dijalog i sardanja sa Prištinom, koji su inače za Srbiju važan deo evropskog puta, gotovo ne postoje zato što Priština ne želi da razgovara niti da rešava probleme, niti da obezbedi da svi građani na KiM mogu mirno i bezbedno da žive.

Takva situacija traje jako dugo, Obradović je ukazao da je prema podacima Evropske komisije, 2000. godine 250.000 ljudi proterano sa KiM, a da se samo dva odsto vratilo i da se vrše konstanti pritisci na Srbe da se isele. Obradović je konstatovao da nemamo u Prištini stranu za dijalog, ukazujući da Kurti javno govori da neće poštovati ni Briselski ni Vašingtonski sporazum, a međunaronda zajednica, na ovakvo ponašenje Prištine, bi trebalo da reaguje.

Jan Bratu je istakao da je Misija OEBS u Srbiji prirodni partner Narodnoj skupštini, a posebno delegaciji Narodne skupštine u PS OEBS i da je tu da pruži podršku, u okviru svog mandata i proklamovanih vrednosti, na ispunjavanju agende rada Narodne skupštine.

Postoji prostor za uzajamnu saradnju na brojnim temama i po svim pitanjima značajnim za bezbednost u regionu Zapadnog Balkana, ali i u Evropi uopšte, složili su se sagovornici.

Bratu je naveo i da je bitno zaštiti Srbe koji žive u 24 opštine na KiM, i ocenio da izjave Kurtija ohrabruju najgori deo kosovskog društva, što proizvodi strah i nesigurnost za srpsku zajednicu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
subota, 25. jun
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja