4. novembar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom i   ambasador Republike Turske u Republici Srbiji

4. novembar 2021. Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom i ambasador Republike Turske u Republici Srbiji

Četvrtak, 4. novembar 2021.

Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Turskom dr Muamer Bačevac i članovi PGP, sastali su se danas sa ambasadorom Republike Turske u Republici Srbiji Nj.E. Hamijem Aksojem, sa kojim su razgovarali o daljem unapređenju saradnje između dve države.


Predsednik PGP dr Muamer Bačevac je istakao da se kontinuitet u dobrim odnosima održava i danas, i da se ogleda u bliskim odnosima dva predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, kao i u dobroj privrednoj saradnji.

Bačevac je izrazio zadovoljstvo što je ove godine u Novom Pazaru organizovana svečana proslava velikog praznika za Tursku, 29. oktobra, kada je stvorena moderna država, zahvaljujući Kemalu Ataturku. Sa stvaranjem moderne Turske, razvijala se i moderna Srbija, naveo je Bačevac i ocenio da od tada naše veze rastu i napreduju.

O dobrim odnosim dve države govori i činjenica da je u turskom parlamentu najbrojnija upravo Poslanička grupa prijateljstva sa Srbijom, koja broji preko 200 parlamentaraca, istakao je dr Muamer Bačevac. On je naveo da je to pokazatelj da u Turskoj postoji želja da sa Srbijom gradi strateške odnose, dodajući i da je Srbija otvorena za blisku saradnju na svim poljima.

Ambasador Hamij Aksoj se složio da Srbija i Turska imaju bliske političke, ekonomske i kulturne odnose, koji se i dalje mogu unaprediti. Naveo je da će tome doprineti i uvođenje direktnih avionskih letova između Beograda i Ankare do kraja ove godine. Ambasador Aksoj je naglasio da postoji veliko interesovanje turskih privrednika za investiranje u Srbiji, posebno u infrastrukturne projekte. On je ocenio i da postoji prostor za unapređenje međuparlamentarne saradnje i najavio skori dolazak predsednika Parlamenta Turske Narodnoj skupštini.

Sastanku su prisustvovali i članovi PGP Nataša Mihailović-Vacić, dr Uglješa Mrdić i Samira Ćosović, koji su istakli bliske istorijkse veze srpskog i turskog naroda, ukazujući da veliki broj državljana Srbije živi i radi u Turskoj. Osvrnuli su se i na dobru saradnju regiona Srbije i Turske.

Samira Ćosović je posebno naglasila važnost investicija Turske razvojne agencije (TIKA) u gradu Prijepolju, zahvljujući kojima su obnovljene kulturne, predškolske i školske ustanove, džamija, i pružena podrška razvoju malinarstva u tom kraju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 22. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja