7. oktobar 2021. Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Jermenijom sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi

7. oktobar 2021. Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Jermenijom sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi

Četvrtak, 7. oktobar 2021.

Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Jermenijom sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi

Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Jermenijom Aleksandar Čotrić i članovi Grupe Bojan Torbica, prof. dr Ljubiša Stojmirović i Milan Ilić, sastali su se danas u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Jermenije na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Ašotom Hovakimijanom, povodom godišnjice nezavisnosti Jermenije.


Predsednik Grupe Aleksandar Čotrić čestitao je ambasadoru Hovakimijanu 30 godina obnove nezavisnosti Jermenije, ističući da naše dve države imaju veoma razvijene bilateralne odnose, i da će predviđeno otvaranje ambasade Srbije u Jermeniji dodatno doprineti daljem razvijanju tih odnosa i saradnje.

Čotrić je konstatovao da je globalna kriza, izazvana pandemijom korona virusa, uticala da se u proteklom periodu umanji intenzitet saradnje u oblasti ekonomije i turizma, ali i između parlamenata, i izrazio je nadu da će se u skorije vreme stvoriti uslovi za povratak na pređašnji nivo. Odluka Srbije o ukidanju viza za državljane Jermenije, omogući će zbližavanje dva naroda, koja su u duhovnom smislu i po mentalitetu veoma bliski, naveo je u razgovoru Aleksandar Čotrić. On je istakao i da je jermenska zajednica u Srbiji, koja je veoma aktivna, jedan od mostova saradnje i povezivanja naše dve zemlje.

Ambasador Ašot Hovakimijan složio se da naše dve zemlje imaju razvijene diplomatske odnose i visok nivo kulturne saradnje. Imajući u vidu da je potpisan sporazum o saradnji između univerziteta u Srbiji i Jermeniji, ocenio je i da će doći do razvoja odnosa i u oblasti obrazovanja.

Tokom sastanka bilo je reči i o aktuelnoj situaciji u Jermeniji. Čotrić je izrazio nadu da će se konflikt u Nagorno-Karabahu rešiti mirnim i diplomatskim putem, kao i da će doći u što skorije vreme do oslobađanja jermenskih civilnih i vojnih zarobljenika. On je naveo i da je neophodno zaštiti jermenska istorijska i kulturna dobra u ovoj oblasti. Tom prilikom, Aleksandar Čotrić se zahvalio sagovorniku na principijelnom stavu Jermenije i nepriznavanju tzv. države Kosovo i na podršci koju pruža Srbiji u evrospkim integracijama.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 4. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja