24. mart .2021. Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom sa ambasadorom Egipta u Srbiji

24. mart .2021. Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom sa ambasadorom Egipta u Srbiji

Sreda, 24. mart 2021.

Susret članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom sa ambasadorom Egipta u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom Dubravka Filipovski i članovi Grupe, sastali su se u Narodnoj skupštini sa ambasadorom Arapske Republike Egipat u Republici Srbiji Nj.E. Amrom Alguvejlijem.


Na samom početku sastanka, ambasadora Alguvejlija i narodne poslanike pozdravio je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Srbija i Egipat imaju tradicionalno prijateljske odnose, koji datiraju još iz Pokreta nesvrstanih, čiji su osnivači i stubovi bili upravo Egipat i nekadašnja Jugoslavija, istakla je predsednica PGP Dubravka Filipovski.

Ona se zahvalila na podršci koju Egipat pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama i forumima i naglasila činjenicu da, iako je Egipat formalno priznao nezavisnost tzv. države Kosovo, to priznanje je ostalo „zamrznuto“, jer nisu uspostavljeni bilateralni odnosi. Filipovski je dodala i da je Egipat poznat po poštovanju međunarodnog prava i rezolucija UN.
Govoreći o parlamentarnoj saradnji dve zemlje, Dubravka Filipovski je istakla da je ona kontinuirana i dinamična, kao i da postoji prostor za dalju saradnju poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela dva parlamenta. Intenzivnijoj i konkretnijoj međuparlamentarnoj saradnji doprinosi i Memorandum o razumevanju dva parlamenta, koji je potpisan 2019. godine, istakla je Filipovski i iznela uverenje da će u ovoj godini, uprkos pandemiji korona virusa, uspeti da se organizuje razmena poseta članova poslaničkih grupa prijateljstva. PGP sa Egiptom broji čak 44 člana u ovom sazivu, što je dokaz zainteresovanosti narodnih poslanika za saradnju sa parlamentarcima Egipta, dodala je ona.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom ocenila je i da je saradnja srpskih i egipatskih parlamentaraca u okviru međunarodnih parlamentarnih organizacija na visokom nivou.

Tokom razgovora sa ambasadorom Egipta Filipovski je istakla i da ekonomski odnosi Srbije i Egipta imaju prostor za dalje unapređenje i za uvećanje robne razmene, koja je u prethodnoj godini iznosila 90 miliona evra, od čega je oko 33 miliona bio naš izvoz, a ostatak uvoz robe.

Ambasador Alguvejli je istakao da Egipat ceni dobre diplomatske odnose sa Srbijom, koji su uspostavljeni pre 130 godina, i posebno je naglasio činjenicu da je prva ambasada Srbije u arapskom svetu otvorena baš u Kairu. On je naveo i da prijateljstvo dve države počiva na četiri stuba – parlamentarnom, diplomatskom, ekonomskom i kulturnom.

Složio se sa Dubravkom Filipovski da je dosta toga učinjeno na parlamentarnom planu, ukazujući da Memorandum o razumevanju dva parlamenta daje prostor za blisku saradnju ne samo parlamentaraca, nego i sekretarijata dva parlamenta. Saradnja između izvršnih vlasti je takođe na visokom nivou, naveo je on i ocenio da će to rezultirati i većom saradnjom poslovnog sektora i kompanija naše dve zemlje.

Sastanku sa ambasadorom Egipta prisustvovao je veliki broj članova Poslaničke grupe prijateljstva, koji su kroz konstruktivni razgovor izneli različite ideje i predloge za saradnju.

Sagovornici su zajednički ocenili da je od izuzetnog značaja dalje unapređenje saradnje u oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja i turizma, čemu bi doprinelo i ponovno uvođenje direktnih avio letova između Beograda i Kaira. Ocenjeno je i da je važna saradnja u oblasti odbrane, borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja