10. april 2013. godine Predsednik PGP sa SAD i ambasador SAD u Srbiji

10. april 2013. godine Predsednik PGP sa SAD i ambasador SAD u Srbiji

Sreda, 10. april 2013.

Susret članova PGP sa SAD i ambasadora SAD u Srbiji

Članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD razgovarali su danas, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom SAD u Srbiji Nj.E. Majklom Kirbijem.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Zoran Radovanović istakao je da je ovo treća po veličini Poslanička grupa prijateljstva u Narodnoj skupštini, u čijem sastavu su poslanici skoro svih političkih partija zastupljenih u parlamentu. Osvrnuvši se na nedavno obeležavanje 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između SAD i Srbije, Radovanović je naglasio da postoji prostor da se politički dijalog i parlamentarna saradnja između Srbije i SAD dalje unapređuju. On se zahvalio ambasadoru Kirbiju na dosadašnjim investicijama američke vlade u privredu Srbije, koje iznose skoro milijardu dolara, i dodao da je važno da se taj trend nastavi i u budućnosti. Radovanović se zahvalio ambasadoru Kirbiju i na podršci koju SAD pružaju Srbiji u borbi protiv kriminala i korupcije i trgovine narkotika.

Ambasador Kirbi rekao je da Srbiju i SAD vezuju dugi diplomatski odnosi naglasivši da će se lično založiti da se ti odnosi vrate na pređašnji nivo. On je istakao da je podjednako važna saradnja kako sa Narodnom skupštinom, tako i sa svim političkim partijama pojedinačno, i u tom smislu ukazao na značaj programa Vlade SAD „Otvoreni svet“ u kome učestvuju poslanici Narodne skupštine koji se sprovodi u cilju unapređenje ličnih kapaciteta poslanika i izgradnje jakih institucija države. Govoreći o mogućnostima ekonomkog razvoja Srbije, ambasador Kirbi istakao je da je od ključnog značaja za oživljavanje privrede i podizanje standarda građana, otvaranje novih radnih mesta i u tom smislu naglasio ulogu koju poslanici treba da imaju u uspostavljanju direktnije i otvorenije komunikacije sa građanima.

Članovi Grupe prijateljstva koji su prisustvovali sastanku razgovarali su sa ambasadorom Kirbijem i o mogućnostima unapređenja vojne saradnje Srbije i SAD kao i saradnje u oblastima kulture i prosvete i istakli značaj koji bi razmene studenata i univerzitetskih profesora imale na unapređenje programa studiranja u Srbiji, po ugledu na renomirane američke univerzitete.

Članovi grupe prijateljstva ukazali su i na značaj koji SAD imaju na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, pri čemu je ambasador Kirbi ocenio da postoji prostor za iznalaženje obostrano korisnog rešenja i izrazio nadu da će to toga doći u skorijoj budućnosti.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
nedelja, 22. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja