6. jun 2023. Učesnici sastanka

6. jun 2023. Učesnici sastanka

Utorak, 6. jun 2023.

Susret članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Odbora za spoljne poslove Sejma Republike Poljske

Odbor za spoljne poslove Narodne skupštine, na čelu sa predsednikom Odbora Borkom Stefanović, ugostio je danas delegaciju Odbora za spoljne poslova Sejma Republike Poljske koju je predvodio predsednik Odbora za spoljne poslove Radoslavom Fogjelom.


Na samom početku sastanka, Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog bliskih parlamentarnih kontakata Srbije i Poljske i dodao da dve zemlje moraju produbiti saradnju u oblastima od uzajamnog interesa.

Naglasio je da je interes Srbije da što pre postane punopravna članica EU, ali prema njegovim rečima, rukovodstvo Srbije se više ni nominalno ne zalaže za ovaj proces.

Stefanović je u toku razgovora iskoristio priliku da sagovornike upoznao sa aktuelnim dešavanjima u našoj zemlji i izneo razloge protesta građana „Srbija protiv nasilja“.

Ponovio je svoj stav da spoljna politika Srbije treba da se usaglasi sa spoljnom politiko EU, i da je potrebno uvesti sankcije Rusiji.

Kada je reč o situaciji u našoj južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji, naglasio je da se Kurti ponaša destruktivno i uporno ugrožava Srbe na KiM i dodao da je nužno da povuče policiju i nelegitimne gradonačelnike i ne izaziva sukobe, kao i da formira ZSO.

Fogjel se složio da je parlamentarna saradnja dve zemlje na visokom nivou i naglasio da Poljska snažno podržava evropske integracije Srbije. Istakao je da proces proširenja ne sme biti izgubljen iz fokusa Unije, bez obzira na agresiju nad Ukrajinom i da Poljska vidi zemlje Zapadnog Balkana pod njenim okriljem. Poručio je da bi Poljska cenila kada bi Srbija u potpunosti uskladila spoljnu politiku sa spoljnom politikom Unije, te da bi takav potez oslabio rusko delovanje u Evropi. Ovom prilikom Fogjel i delegacija izrazili su saučešće i podršku povodom tragedija koje su srpski narod pogodile početkom maja, iskazujući uverenje da je ovakva tragedija bila izolovan slučaj, koja se ne sme i neće više ponoviti.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o poslednjem samitu Saveta Evrope, a dve strane su se složile da bilateralna saradnja može biti još snažnija.

U razgovoru su učestvovali i članovi Odbora za spoljne poslove Elvira Kovač, Dubravka Filipovski, Nemanja Joksimović i Đorđe Komlenski.