10. septembar 2013. Susret članova Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sa delegacijom Senata Kanade

10. septembar 2013. Susret članova Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sa delegacijom Senata Kanade

Utorak, 10. septembar 2013.

Susret članova Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sa delegacijom Senata Kanade

Članovi odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku sastali su se sa predsednikom Senata Kanade Noelom Kinselom (Noel A. Kinsella) i članovima delegacije kanadskog Parlamenta, senatorom Persi Daunom (Percy Downe) i senatorkom Salmom Ataulahdžan (Salma Attaulahjan).


Predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić poželala je dobrodošlicu članovima delegacije kanadskog Parlamenta i istakla da dijaspora u Kanadi za Srbiju predstavlja značajno pitanje. Ona je dodala da Poslaničke grupe prijateljstva i narodni poslanici imaju želju da sarađuju sa kanadskim parlamentarcima. Dr Tomić je ocenila da je trgovina jedna od najznačajnijih oblasti o kojoj bi trebalo da se razgovara i dodala da je Sporazum o strateškoj ekonomskoj saradnji spreman, kao i da bi trebalo da se na nekoj od narednih sednica Narodne skupštine nađe na dnevnom redu.
Senator Noel Kinsela ocenio je da parlament ima važnu ulogu u ekonomskom razvoju, jer može da donese zakone koji olakšavaju slobodan protok robe, dobara i usluga. Kinsela je dodao da Kanada priprema sporazum sa Evropskom unijom, koji kroz slobodnu trgovinu može da olakša i trgovinu sa Srbijom.
Senator Persi Daun je istakao da je trgovinska razmena između Srbije i Kanade mala, ali da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje, kako u oblasti trgovine, tako i u oblastima turizma i energetike. On je pozdravio potpisivanje Sporazuma o strateškoj ekonomskoj saradnji, kao i izbor Saše Radulovića za novog ministra privrede. Senator je istakao i važnost projekata Bistrica i Brodarevo I i II za saradnju Srbije i Kanade.
Senatorka Salma Ataulahdžan navela je da je izuzetno važna saradnja u oblasti energetike, ali i da postoji mogućnost za saradnjom u drugim oblastima. Ona je navela da je jedna od tih oblasti i izvoz trikotaže koja se proizvodi u Srbiji, koja bi mogla da se plasira na kanadsko tržište.
Članovi Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku su u razgovoru sa delegacijom Senata Kanade izrazili spremnost da se unapredi saradnja dveju zemalja, kao i da se pospeše i ubrzaju kanadske investicije u našu zemlju. Oni su istakli i da bi trebalo iskoristiti postojeće projekte i firme iz Kanade, koje su već u Srbiji, a koji bi ujedno mogli da budu i najbolji ambasadori Srbije u svetu.
Pored predsednice Odbora, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora Dragomir Karić, Boško Ristić, Vladimir Ilić, Ivan Jovanović, Velimir Stanojević, Ivana Dinić, Zoran Anđelković i Ranka Savić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
ponedeljak, 24. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja