23. maj 2023. Susret članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Sejma Republike Poljske

23. maj 2023. Susret članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Sejma Republike Poljske

Utorak, 23. maj 2023.

Susret članova Odbora za evropske integracije sa delegacijom Sejma Republike Poljske

Članovi Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, na čelu sa predsednicom Odbora Elvirom Kovač, ugostili su danas delegaciju poslanika Sejma Republike Poljske koju je predvodio predsednik Odbora za poslove EU Kasper Plažinjski.


Na samom početku sastanka, Kovač se zahvalila Poljskoj na podršci Srbiji po pitanju evropskih integracija, ističući da proces proširenja ne sme biti izgubljen iz fokusa Unije, bez obzira na aktuelna dešavanja na evropskom kontinentu. Osvrnula se na kontrolnu ulogu Odbora nad radom Vlade RS i ulogu Odbora u Narodnoj skupštini i međunarodnim institucijama.

Plažinjski se zahvalio predsednici Odbora na pozivu za posetu, ističući važnost parlamentarnih kontakata i bilateralne saradnje i zajedno sa delegacijom iskoristio priliku da izrazi saučešće povodom tragedija koje su srpski narod pogodile početkom maja. Kovač je navela da Narodna skupština u plenumu trenutno raspravlja o tačkama dnevnog reda koje su direktno povezane sa tragedijama u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu i na području Smedereva i Mladenovca, odnosno u Malom Orašju i Duboni i iznela stav da se ovakve tragedije ne smeju politizovati ni na koji način.

Plažinjski je upoznao Odbor sa ambicioznim planovima koje Poljska ima u vezi energetske tranzicije i ponudio saradnju u ovoj oblasti, s obzirom da su obe zemlje zavisne od energenata poput gasa i uglja. Kovač je dodala da je Srbija započela strategiju diverzifikacije energenata, ali da je ovakav proces veoma skup i komplikovan, te da će pored fondova biti potrebno i vreme za njegovu implementaciju. Plažinjski je naveo da EU priprema sedmogodišnji budžet koji će biti namenjen izvorima zelene energije i dodao da one predstavljaju budućnost i stabilnost ponude energenata. Šef delegacije naveo je da je održao sastanak sa poljskom dijasporom koja živi u Srbiji i izrazio zahvalnost na način na koji Srbija tretira nacionalne manjine u zemlji. Kovač je istkala da Srbija ima dobar zakonodavni okvir po ovom pitanju i da su 2022. godine održani neposredni izbori za članove 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina.

Ona je na interesovanje kolege iz Poljske, govorila o postignutim rezultatima u oblasti vladavine ljudskih i manjinskih prava, medijskim slobodama i borbi protiv korupcije, kao postulatima EU, ali i o uticajima geopolitičkih promena u Evropi i zahtevima za usaglašavanje spoljne politike Srbije i Unije, te o pregovorima Beograda i Prištine koji usporavaju proces EU integracija. Plažinjski je naveo da je primetio da je pitanje Kosova i Metohije jedno od suštinskih tema za građane Srbije i da će nastaviti da poštuje odluke i napore koje ulaže u pregovorima.

Teme razgovora ticale su se i postignutih rezultata Srbije u oblasti pravosuđa, odnosno njene nezavisnosti i depolitizacije, te pitanja medijskih sloboda i javnih i privatnih medijskih servisa.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o poslednjem samitu Saveta Evrope, a dve strane su se složile da bilateralna saradnja može biti još čvršća, pogotovo u oblasti ekonomije i kulture.

U razgovoru su učestvovali i članovi Odbora za evropske integracije Miloš Radin, Ksenija Marković, Ana Miljanić i Dunja Simonović Bratić.