29. novembar 2019. članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija sa poslanicima Evropskog parlamenta iz grupacije “Identitet i demokratija”

29. novembar 2019. članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija sa poslanicima Evropskog parlamenta iz grupacije “Identitet i demokratija”

Petak, 29. novembar 2019.

Susret članova Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija sa poslanicima Evropskog parlamenta iz grupacije „Identitet i demokratija“

Članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija sastali su se danas u Domu Narodne skupštine sa francuskim poslanicima Evropskog parlamenta iz grupacije „Identitet i demokratija“ i tom prilikom razgovarali o procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji i dijalogu Beograda i Prištine.


Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija dr Vladimir Orlić je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo što je ova delegacija za prvu inostranu posetu u novom sazivu Evropskog parlamenta izabrala upravo Srbiju i dodao da naša zemlja visoko vrednuje svaki vid saradnje sa Francuskom.

Podsetio je na podatak da je ove godine obeleženo 180 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije i ukazao na značaj kulture i rasprostranjenost francuskog jezika u Srbiji.

Kada je reč o evropskim integracijama, Orlić je istakao da je za Srbiju punopravno članstvo u EU strateški cilj, kao i da je Srbija spremna da nastavi sa sprovođenjem reformi na evropskom putu.

Prema njegovim rečima, Srbija je uravnoteženom politikom, uprkos brojnim izazovima sa kojima se suočava, pokazala da je kredibilan partner Evropske unije i faktor stabilnosti u regionu.

Osvrnuvši se na ekonomsku saradnju, ocenio je da je ona na visokom nivou ali da postoji prostor za njeno dodatno unapređenje. Istakao je da je Srbija najuspešnija u ovom delu Evrope po pitanju privlačenja stranih investicija, dodavši da je Francuska na petom mestu među stranim investitorima u našoj zemlji i da oko 100 francuskih fabrika zapošljava preko 11 000 radnika u Srbiji.

Orlić je upoznao sagovornike sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i problemima koji se svakodnevno dešavaju, ukazujući i na uvođenje protivpravnih i anticivilizacijskih taksi u vrednosti od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije, čime je Priština praktično zatvorila vrata dijalogu i stopirala mogućnost da se sedne za pregovarački sto.

Šef delegacije Evropskog parlamenta iz grupacije „Identitet i demokratija“ Tieri Mariani istakao je da poseta francuskih poslanika Srbiji, kao prvo inostrano putovanje grupacije u novom sazivu Evropskog parlamenta, nije slučajnost, već nameran izbor, jer je za Francusku delegaciju prijateljstvo sa našom državom izuzetno važno. On je naglasio da, iako je Francuska priznala nezavisnost Kosova, grupacija „Identitet i demokratija“ smatra da Kosovo nije država, te da poštuje suverenitet svake zemlje. Mariani je poručio da oni podržavaju put Republike Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj Uniji i dodao da perspektiva za ulazak naše zemlje u EU svakako postoji, a da je samo pitanja datuma kada će se to dogoditi.

Sastanku su prisustvovali i narodni poslanici Milovan Drecun, prof. dr Ljubiša Stojmirović, Dušica Stojković, Jovan Palalić, Dragan Šormaz, Andrijana Avramov, Aleksandar Marković, Vladimir Đurić, Vesna Marković i Aleksandra Majkić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5