5. decembar 2018. Članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Gruzije

5. decembar 2018. Članovi Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Sreda, 5. decembar 2018.

Susret članova Odbora za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Gruzije

Članovi Odbora za spoljne poslove, predvođeni predsednikom Odbora prof. dr Žarkom Obradovićem, razgovarali su u Narodnoj skupštini sa delegacijom Parlamenta Gruzije o tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i o mogućnostima za unapređenje međuparlamentarne saradnje.


Predsednik Odbora prof. dr Žarko Obradović je na početku sastanka izrazio zadovoljstvo povodom posete parlamentaraca Gruzije i istakao da dve zemlje nemaju nesuglasica ni otvorenih pitanja, o čemu svedoči i niz uzajamnih poseta visokih zvaničnika. Istakao je da postoji prostor za dodatno unapređenje međuparlamentarne saradnje, a posebno u oblasti ekonomije i poljoprivrede.

Obradović je upoznao delegaciju Parlamenta Gruzije sa problemima sa kojima se suočava Srbija po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta, i tom prilikom istakao da su poslednja dešavanja na Kosovu i Metohiji nepovoljna za ceo Balkan i Evropu, ali da je stav Republike Srbije da se ovo pitanje mora rešavati mirnim putem i dijalogom. Dodao je da proces dijaloga sa Prištinom usporilo kršenje pravila slobodne trgovine od strane Prištine, uvođenjem taksi od 100 odsto na robu iz Srbije, odnosno kršenje odredaba Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini.

Predsednik Odbora je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Republike Gruzije u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, čime je pokazala da poštuje odluke međunarodnog prava, što je uslov mira i bezbednosti u svetu.

Takođe, istakao je da je glavni spoljnopolitički cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, i tom prilikom naveo da je do sada otvoreno 14 pregovaračkih poglavlja od ukupno 35, i dodao da je proces pregovora otežan, jer je svako pregovaračko poglavlje uslovljeno dijalogom Beograda i Prištine.

Imajući u vidu da proces pregovora Srbije taje već 18 godina, i da je Gruzija zemlja, koja napreduje u procesu pridruživanja kroz politiku Istočnog partnerstva EU, Obradović je istakao da je Srbija spremna da joj pruži tehničku i političku pomoć u procesu pridruživanja EU. Obradović je ukazao i na važnost podržavanja dve zemlje u međunarodnim organizacijama.

Predsednica Odbora za evropske integracije Parlamenta Gruzije Tamar Kulordava se interesovala za saradnju Ministarstva za evropske integracije i Odbora za evropske integracije, kao i za sam proces otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Istakla je da se Srbija i Gruzija nalaze u sličnom problemu kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta i naglasila da Gruzija ostaje pri svom principijalnom stavu, nepriznavanju nezakonito proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Ambasador Gruzije na nerezidencijalnoj osnovi Nj.E. Joseb Nobašvili zahvalio se predsedniku Odbora na izuzetnoj saradnji i izrazio nadu da će se početkom naredne godine otvoriti diplomatsko predstavništvo Gruzije u Srbiji.

Učešće na sastanku uzela je i narodna poslanica Dušica Stojković, koja je upoznala delegaciju Parlamenta Gruzije sa delokrugom rada Odbora za evropske integracije i navela da je prioritet Srbije članstvo u EU, kao i da većina narodnih poslanika podržava evropski put Srbije.

Upoznala je delegaciju sa podatkom da se po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, 55 odsto građana Srbije izjašnjava za ulazak u EU i da 70 odsto građana podržava sprovođenje reformi.

Tokom sastanka, reč je uzela i narodna poslanica Ljiljana Malušić koja je takođe informisala delegaciju Gruzije sa aktuelnom situacijom u Srbiji.

Na kraju sastanka, sagovornici su ocenili da dve zemlje vežu posvećenost evropskoj perspektivi i međusobno poštovanje teritorijalnog integriteta, kao i da postoji prostor za produbljivanje međuparlamentarne saradnje, naročito u oblasti ekonomije i poljoprivrede.

Sastanku je prisustvovala i narodna poslanica Tijana Davidovac.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4