Utorak, 10. april 2012.

Studenti Diplomatskog foruma u Narodnoj skupštini

Generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović razgovarao je danas u Domu Narodne skupštine sa članovima Diplomatskog foruma, organizacije studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i njihovim kolegama sa američkog Univerziteta iz Brisela, koji borave u studijskoj poseti Srbiji i regionu.


Generalni sekretar upoznao je studente sa radom Narodne skupštine u prethodne četiri godine, kao i sa aktivnostima koje se odvijaju u vreme izbora, koji su raspisani po isteku punog mandata ovog saziva.
Narodna skupština je u prethodne četiri godine imala za prioritet u svom radu donošenje zakona koji se odnose na proces evropskih integracija i njihovo usklađivanje sa propisima EU. Generalni sekretar je sa ponosom istakao da je Narodna skupština u potpunosti ispunila sve obaveze koje su pred nju bile postavljene, što dokazuje i ocena Evropske komisije, iz decembra prošle godine. Narodna skupština je u ovom sazivu za 518 dana zasedanja donela 807 zakona i 217 drugih akata. Pored sistemskih zakona, donet je jedan broj izmena i dopuna već postojećih zakonskih rešenja, kao i značajan broj ratifikacija kojima Srbija pristupa mnogim međunarodnim organizacijama i prihvata međunarodne standarde. On je dodao i da je u ovom sazivu učinjeno mnogo na unapređenju parlamentarne diplomatije, polazeći od činjenice da se parlamentarci među sobom razumeju i u mogućnosti su da prevaziđu prepreke koje izvršne vlasti ne mogu. U prilog tome govori i činjenica da je u prethodne četiri godine Narodna skupština ugostila 57 predsednika parlamenata i država, da su formirane poslaničke grupe prijateljstva sa više od 30 zemalja, kao i da je Narodna skupština bila domaćin jubilarne Godišnje skupštine PS OEBS. Narodni poslanici bili su domaćini i mnogim međunarodnim skupovima održanim u zemlji, ali su bili i učesnici niza skupova i kongresa u inostranstvu. Narodna skupština ostvarila je i uspešnu saradnju sa misijama i predstavništvima mnogih međunarodnih organizacija u Srbiji, kao što su Misija OEBS-a, Nacionalni demokratski institut, Vestminsterska fondacija i druge. U ovom mandatu radilo se puno na jačanju kapaciteta stručne Službe Narodne skupštine, istakao je generalni sekretar. Narodna skupština je ostvarila značajan napredak u transparentnosti o čemu svedoči i činjenica da je od Poverenika za pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tri godine zaredom dobila priznanje. Nova internet stranica Narodne skupštine, detaljan Informator o radu, kao i realizacija projekta uvođenja e-parlamenta doprineće daljem razvoju transparentnosti. Naravno, na realizaciji svih aktivnosti radilo je 352 zaposlena službenika Narodne skupštine, istakao je generalni sekretar.
Studente iz Beograda i Brisela, kao i njihovog profesora Džeroma Šeridana (Jarome Sheridan) iz Briselskog centra za evropske studije zanimala je podela vlasti u Srbiji i nadležnosti svake grane ponaosob, pitanja o izbornom procesu, kao što je izlaznost birača i posmatračke misije međunarodnih organizacija, detalji u vezi sa realizacijom projekta e-parlamenta, prioritetima rada Narodne skupštine u narednom mandatu, kao i proces evropskih integracija Srbije i pitanje Kosova i Metohije.
Tokom posete Narodnoj skupštini, studenti su imali priliku da obiću Dom Narodne skupštine i upoznaju se sa istorijom i umetničkim vrednostima zdanja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
subota, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja