23. maj 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa ambasadorkom  Letonije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi

23. maj 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove u razgovoru sa ambasadorkom Letonije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi

Utorak, 23. maj 2023.

Stefanović razgovarao sa ambasadorkom Letonije na nerezidencijalnoj osnovi

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović primio je danas ambasadorku Letonije u Srbiji na nerezidencijalnoj osnovi Jevu Brijede.


Stefanović i Brijede su zajednički ocenili da postoji značajan prostor da se unapredi međuparlamentarna saradnja, ali i ekonomski i trgovinski odnosi između Srbije i Letonije. Složili su se da je značajno što su uvedeni direktni letovi između Rige i Beograda, čime se omogućava bliže upoznavanje i povezivanje dva naroda.

Ambasadorka Brijede je istakla da Letonija snažno podržava proširenje EU i da smatra dobrodošlim sve države koje se drže temeljnih evropskih vrednosti i principa. Zato je bitno da Srbija u skorije vreme uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom, navela je ona.

Stefanović je ukazao da je interes Srbije da bude u porodici evropskih naroda, zbog političkih, ekonomskih i bezbednosnih razloga i da je, upravo iz tih razloga, predložio Odboru za spoljne poslove i Narodnoj skupštini Rezoluciju o usaglašavanju spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije u vidu restriktivnih mera prema Ruskoj Federaciji. Naglasio je da politička neutralnost ne postoji i da Srbija, ukoliko ne usaglasi spoljnu politike sa EU, sama sebe gura u izolaciju i slabi svoju poziciju u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa, po pitanju Kosova i Metohije.

Predsednik Odbora za spoljne poslove je ukazao i da je neophodna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kako bi se obezbedio pristojan život građanima na KiM i dodao da Srbija ne može da prizna nezavisnost tzv. države Kosovo, jer bi to predstavljalo nacionalno poniženje.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnoj situaciji u Evropi i posledicama rata u Ukrajini. Ambasadorka Letonije se interesovala i za unutrašnju situaciju u Srbiji.

Borko Stefanović je ocenio da su sve druge teme u Srbiji trenutno u senci nedavnih tragičnih događaja koji su potresli našu zemlju i izrazio je zabrinutost i istakao očitu odgovornosti Vlade Srbije za trenutnu situaciju.

Stefanović je tokom razgovora naveo i da su ohrabrujuće poruke iz Letonije po pitanju proširenja EU i naglasio da bi bilo od velike važnosti da se ubrza proces integracija Zapadnog Balkana, jer Evropu možemo učiniti boljom samo ako smo zajedno.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1