17. maj 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Španije u Republici Srbiji

17. maj 2023. Predsednik Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Španije u Republici Srbiji

Sreda, 17. maj 2023.

Stefanović održao sastanak sa ambasadorom Španije u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Borko Stefanović razgovarao je danas sa ambasadorom Španije u Republici Srbiji Nj.E. Raulom Bartolomeom Molinom o bilateralnim odnosima dve zemlje.


Sagovornici su ocenili da su bilateralni odnosi dve zemlje sve čvršći, a da su tome u mnogome doprineli sve veći broj španskih investicija, direktni letovi iz Srbije ka različitim gradovima Španiji i ljubav koju srpski narod gaji prema španskom jeziku i kulturi. Stefanović je iskoristio priliku da se zahvali na aktivnoj podršci Španiji, aludirajući na teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, a ambasador je potvrdio da će se takva praksa nastaviti i da će Španija nastaviti da pruža podršku poziciji Srbije po ovom pitanju. Ambasador je poslao poruku da, kako bi došlo do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, mora doći do formiranja zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji i dodao da EU podržava ovaj predlog u nastavku dijaloga. Sa druge strane Molina je naveo da bi za Srbiju bilo od koristi da upodobi spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU i uvede sankcije prema Ruskoj Federaciji, kako bi olakšala svoju spoljnopolitičku poziciju. Stefanović je naveo da on deli isti stav, ali da vlast nije pokazala da deli to mišljenje.

Predsednik Odbora upoznao je ambasadora sa mogućim temama naredne plenarne sednice Narodne skupštine, naglašavajući da tragedije koje su potresle celu naciju početkom maja, moraju biti teme o kojima će se raspravljati u parlamentu, a teme razgovora ticale su i potencijalnih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Sagovornici su diskutovali o mogućem sastanku ministra za spoljne poslove Španije i predsednika Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine krajem juna, u Madridu i važnosti susreta visokih zvaničnika dve zemlje, koji ne podrazumevaju samo šefove država.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1