22. novembar 2022. Učesnici sastanka

22. novembar 2022. Učesnici sastanka

Utorak, 22. novembar 2022.

Stefanović najavio početak intenzivne međuparlamentarne saradnje kroz novoosnovane grupe prijateljstva Narodne skupštine

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović danas je u Narodne skupštine razgovarao sa ambasadorkom Portugalije Nj.E. Viržinijom Pinom o radu Odbora, spoljnoj politici Srbije i situaciji na Kosovu i Metohiji.


Na početku sastanka, Stefanović je naveo da unutar Odbora za spoljne poslove vlada dobra i konstruktivna saradnja i da je na Šestoj sednici Odbora usvojen Predlog o formiranju 161 poslaničke grupe prijateljstva Narodne skupštine. S tim u vezi, Stefanović je zamolio ambasadorku da prenese ovu poruku parlamentarcima Portugalije, kako bi se ostvarili kontakti među narodnim poslanicima dve zemlje. Naveo je i da koristi svoju funkciju kao predsednika Odbora da se sastane sa što većim brojem ambasadora zemalja koji imaju svoja predstavništva u Srbiji, kako bi ih upoznao sa inicijativama koje će kao narodni poslanik i potpredsednik Narodne skupštine, ali pre svega kao predsednik Odbora, preduzeti u okviru Narodne skupštine. On je naveo da je danas podneo Predlog rezolucije kojim predlaže hitno usaglašavanje spoljne politike Republike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije, u okviru kojeg postoji i rešenje za smanjenje tenzija u južnoj pokrajini Srbije, a koju će staviti na dnevni red sednice Odbora za spoljne poslove krajem novembra. Ukazao je sednica Odbora idealno mesto na kojem se mora raspraviti o dve najbitnije i goruće teme za srpski narod i istakao je da će i kao narodni poslanik iskoristi svoje pravo da podnese ovaj predlog i Narodnoj skupštini na razmatranje u plenumu.

Pina je pozdravila inicijativu predsednika Odbora i istakla da Evropska unija predstavlja zajednicu koja deli iste vrednosti po pitanju mira i demokratije, te da se pored moralne osude agresije Rusije na Ukrajinu, moraju preuzeti i restriktivne mere.

Sagovornici su razgovarali i o medijskom diskursu po pitanju Rusije u Srbiji, ali i nedovoljnom medijskom prostoru za političare koji ne dele mišljenje i stavove vladajućih stranka. Pina i Stefanović su razmenili mišljenja i o velikom broju ruskih građana koji pristižu najvećim delom u Beograd i posledicama koje se u najvećoj meri odražavaju kroz skok cena nekretnina.

Ambasadorka i predsednik Odbora složili su se da nesuglasice koje potresaju evropski kontinent moraju da se rešavaju mirnim i demokratskim putem, civilizovanim pristupom i dijalogom. Pina je za kraj navela da će preneti poziv za posetu parlamentarcima Portugalije i ministru spoljnih poslova.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5