5. oktobar 2022. predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom

5. oktobar 2022. predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom

Sreda, 5. oktobar 2022.

Stefanović i Hil razgovarali o evropskom putu Srbije

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sastao se, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Kristoferom Hilom.


Stefanović je naglasio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje prioritet Srbije i dodao da zbog toga mora uskladiti svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije. Istakao je da će kao predsednik Odbora za spoljne poslove iskoristiti priliku da sazove sednicu Odbora na kojoj bi se o tome raspravljalo, nakon čega bi se ta tačka našla i na plenarnoj sednci. Osvrnuo se na uspešnu posetu Vašingtonu, tokom koje su održani sastanci u Stejt departmentu i Senatu, kao i Savetu za nacionalnu bezbednost SAD, koje je imala delegacija SSP, na čelu sa predsednikom stranke Draganom Đilasom.

Ambasador Hil složio se da je obaveza svih članica za pristupanje EU, da slede njenu politiku. On je istakao da Srbija ima podršku SAD na putu evrointegracija, kao i da se Amerika trudi da ostvari što bližu saradnju sa zemljama Evrope.

Tokom sastanka bilo je reči i o reperkusijama, koje bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji, imalo na srpsku privredu i ekonomiju, a u svetlu toga Stefanović se dotakao i situacije ne relaciji Beograd- Priština, rekavši da ona može biti rešena isključivo dijalogom i da zamrznut konflikt nije rešenje. On je naglasio da je poređenje pitanja Kosova i Metohije i Ukrajine odgovarajuće u smislu međunarodnih i bezbednosnih posledica sukoba, kao i da će Srbija poštovati svoj Ustav i volju naroda po pitanju statusa KiM.