3. oktobar 2013. Redovno jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u 2013. godini

3. oktobar 2013. Redovno jesenje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u 2013. godini

Ponedeljak, 7. oktobar 2013.

Stefana Miladinović i Svetislava Bulajić na sednici Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica u Strazburu

Prisilni nestanci su jedan od najtežih vidova kršenja ljudskih prava. Rešavanje pitanja nestalih lica važno je humanitarno, ali i političko pitanje.


Put do odgovora na humanitarna pitanja je dug, a od odgovora u velikoj meri zavisi proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionima.

Pitanje nestalih lica bilo je i jedna od tema na redovnom jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 2013. godine, koje je održano u Strazburu od 30. septembra do 4. oktobra 2013. godine. Članovi PSSE raspravljali su o Izveštaju o nestalim licima u evropskim sukobima izvestioca Džima Šeridana. Na predloženi dokument podneta su i dva amandmana članice delegacije Narodne skupštine Republike Srbije, narodne poslanice Stefane Miladinović, koje su podržali i članovi delegacija Srbije, Ruske Federacije i Hrvatske.

Na sednici Komiteta za migracije, izbeglice i raseljena lica narodna poslanica Stefana Miladinović, obrazložila je predložene amandmane kojima se pruža puna podrška svim već uspostavljenim mehanizmima međudržavne i regionalne saradnje u procesu pronalaženja nestalih lica.

Primenom uspostavljenih procedura pojedine države Balkana postigle su visoke rezultate u prosecu pronalaženja i identifikacije posmrtnih ostataka. Kroz saradnju nadležnih vladinih tela postignuti su dogovori o monitoringu tokom sprovođenja ekshumacija, omogućeno je prisustvo predstavnicima zainteresovanih strana i njihovih stručnjaka na svim lokacijama za koje su iskazali interes.

Na Komitetu je istaknuta saradnja između nadležnih vladinih tela Republike Srbije i Republike Hrvatske u procesu pronalaženja i identifikacije nestalih lica. Ovom saradnjom u prethodnim godinama rešeno je više od 2 000 slučajeva nestalih lica sa spiskova traženja jedne i druge strane.

Predloženi amandmani jednoglasno su prihvaćeni na Komitetu za migracije, izbeglice i raseljena lice čime su postali sastavni deo teksta Izveštaja, koji je jednoglasno usvojen na plenarnom zasedanju PSSE.

U plenumu zasedanja, o izveštaju je govorila Svetislava Bulajić, član Stalne delegacije, i tom prilikom je pohvalila rad izvesioca i kvalitet izveštaja koji menja pristup u rešavanju ovog problema. U izlaganju je istakla da savremeni politički i pravni sistemi tretiraju osobe instrumentalno, kao objekte kojima treba upravljati, a ne kao živa bića i da vladin aparat prepoznaje kategorije, ne ljude. Ipak, do institucionalnih promena će doći kad ljudi budu zahtevali promene, a vreme je sada kako bi se doseglo humanije društvo. Izemđu ostalog, istakla je da je prisilni nestanak rezultat političkog nasilja koji je postao obeležije sukoba u svetu i fenomen koji nije dobio dužnu pažnju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5