4. jun 2021. Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

4. jun 2021. Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije u Parlamentarnoj skupštini Mediterana

Petak, 4. jun 2021.

Stalna delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Narodne skupštine učestvovala na 15. plenarnoj sednici ove organizacije

Stalna delegacija Narodne skupštine pri parlamentarnoj skupšini Mediterana učestvovala je na 15. plenarnoj sednici te organizacije, koja okuplja Mediteranske države Evrope, Afrike i Bliskog istoka.


Glavne teme o kojima se razgovaralo i za koje su donete preporuke su: borba protiv nasilja prema ženama na području Mediterana, veštačka inteligencija i zaštita ljudskih prava u digitalnom svetu, ekonomski uticaj COVID 19 u Evro-mediteranskom i zalivskom regionu, kao i politički odgovor u cilju efikasnog oporavka. U okviru stalnog Odbora Parlamentarne skupštine Mediterana za ekonomiju, socijalnu i saradnju u oblasti životne sredine pored razmatranja izveštaja upućen je i hitan apel za saradnju u oblasti klimatskih i ekoloških promena u mediteranskom regionu.

Na plenarnoj sednici, doneta je Odluka o formiranju Ženske parlamentarne grupe Parlamentarne skupštine Mediterana. Članica Stalne delegacije Narodne skupštine Republike Srbije, narodna poslanica Nataša Mihailović-Vacić, pozdravljajući takvu Odluku rekla je da Srbija, odnosno Delegacija Parlamentarne skupštine Mediterana može da da ogroman doprinos radu Ženske parlamentarne mreže Mediterana, budući da Ženska parlamentarna mreža, koja postaji u okviru parlamenta Srbije, primer dobre prakse iskustva i konkretnih rezultata u procesu unapređivanja rodne ravnopravnosti, kroz unapređivanje postojećih zakona i pravnog okvira i donošenja novih propisa koja se odnose na unapređivanje položaja žena.

Prema ocenama relevantnih međunarodnih organizacija Srbija je po zastupljenosti žena u politici na petom mestu u Evropi i među prvih 20 u svetu. Parlament i Vlada usmereni su ka stalnom unapređivanju rodne ravnopravnosti što je preduslov za razvoj svakog društva u unapređivanju demokratije, i u tom smislu podrška i doprinos delegacije Srbije u radu ŽPM Mediterana može biti od ogromnog značaja.

„Ako pitanja rodne ravnopravnosti i sprečavanje nasilja prema ženama sagledamo kroz ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih nacija i Agende 2030 jasno je da su tri glavna stuba održivog razvoja mir, ravnopravnost i konsenzus oko prioriteta održivog razvoja i jednog društva i države. Kao najveće gubitnice razvoja bez mira ravnopravnosti i konsenzusa, žene i jesu najveći promoteri ova tri stuba razvoja. Nema održivog razvoja bez mira ni mira bez održivog razvoja. To proističe i iz Agende 2030 Ujedinjenih nacija koja apostrofira edukaciju, ljudska prava, rodnu ravnopravnost, kulturu mira i nenasilnu komunikaciju“, istakla je Nataša Mihailović-Vacić, članica Stalne delegacija u Parlamentarnoj skupštini Mediterana Narodne skupštine na plenarnoj sednici.

Drugog dana zasedanja parlamentarci iz 28 zemalja razgovarali su o političkoj i bezbednosnoj saradnji i borbi protiv terorizma. Na sednici je izabran i novi predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana, potpredsednici, kao i predsednici tri Stalna Odbora u okviru ove organizacije. Za novog predsednika PSM izabran je Đenaro Miljore, čiji izbor je podržala Delegacija Srbije.

Plenarnoj sednici prisustvovali su Veroljub Arsić, šef Delegacije, i članovi i zamenici Delegacije: Nataša Mihailović-Vacić, Tijana Davidovac, Ivana Nikolić i Ana Beloica.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4