30. septembar 2021. Stalna delegacija Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na jesenjem zasedanju

30. septembar 2021. Stalna delegacija Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope na jesenjem zasedanju

Četvrtak, 30. septembar 2021.

Stalna delegacija Narodne skupštine pri PS SE učestvovala na jesenjem zasedanju

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, poslednjeg dana zasedanja održala je raspravu o aktuelnoj situaciji na temu: „Zapadni Balkan između demokratskih izazova i evropskih težnji: koja je uloga Saveta Evrope“.


U raspravi su učestvovali članovi stalne delegacije Narodne skupštine pri Parlamentarnoj skupštini prof. dr Žarko Obradović i Dubravka Filipovski.

Prof. dr Žarko Obradović je istakao da je region Zapadnog Balkana u svakom aspektu deo Evrope, a da se zemlje regiona graniče sa članicama Evropske unije. „Sve zemlje Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, ali u protekle dve decenije ostvaren je mali napredak u integraciji regiona u članstvo EU. Deo odgovornosti leži na samim zemljama Zapadnog Balkana koje nisu pokazale spremnost da dovoljno brzo i odlučno reformišu svoja društva. Ali veći deo odgovornosti leži na institucijama Evropske unije i politici koje vode pojedine članice EU“, zaključio je prof. Obradović.

Dubravka Filipovski u svom obraćanju je istakla da je zemljama Zapadnog Balkana potrebno članstvo u EU, ali da je i EU potreban Zapadni Balkan. „Srbija se zalaže da četiri evropske slobode budu što pre primenjene u regionu kroz projekat „Otvoreni Balkan „ naglasila je Filipovski.

Članovi stalne delegacije su, tokom četiri dana zasedanja, aktivno učestvovali u radu Parlamentarne skupštine, kako u radu radnih tela, tako i u plenarnom zasedanju. Član delegacije Zoran Tomić učestovao je u raspravama „Socio-ekonomske nejednakosti u Evropi“ i „Pravo na zdravu životnu sredinu“. Elvira Kovač postavila je pitanje predsedavajućem Komitetom ministara P. Sijartu, ministru spoljnih poslova Mađarske i Nikoli Dimitrovu, zameniku predsednika Vlade Republike Severne Makedonije.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja