Subota, 8. novembar 2008.

Srednjoškolci sa Kosova i Metohije posetili Narodnu skupštinu

U okviru projekta „Približimo institucije građanima“, srednjoškolci iz opštine Gora sa Kosova i Metohije posetili su danas Narodnu skupštinu Republike Srbije.U okviru projekta „Približimo institucije građanima“, srednjoškolci iz opštine Gora sa Kosova i Metohije posetili su danas Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Preko 40 učenika srednje ekonomsko–turističke škole, obišlo je Dom Narodne skupštine, a u zgradi Narodne skupštine razgovaralo sa generalnim sekretarom Veljkom Odalovićem.

Učenici su sekretaru Odaloviću izneli teškoće sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, kao i sa uslovima u kojima se školuju. Jedan od najvećih problema ovih učenika predstavlja nabavka udžbenika i svakodnevni prevoz do škole, s obzirom da je škola izmeštena iz Gore u obližnje selo. Škola ima 11 odeljenja, u kojima se školuje 150 učenika i kojima predaje 25 nastavnika.

Sekretar Narodne skupštine iskazao je razumevanje za iznete probleme i istakao da će država učiniti sve da ovoj deci stvori uslove neophodne za dalje školovanje. On je ponovio da Goranci imaju jednu državu, Republiku Srbiju, i da je neophodno učiniti sve da ova najjužnija kosovska opština ne ostane izolovana.

U razgovoru srednjoškolaca i sekretara Narodne skupštine bilo je reči o zakonodavnoj funckiji Narodne skupštine, zadacima koji se nalaze pred narodnim poslanicima u narednom periodu u pogledu usvajanja zakona neophodnih za usklađivanje zakonodavstva sa Ustavom Republike Srbije, kao i o neophodnim koracima Narodne skupštine u pogledu donošenja zakona koji će omogućiti brže približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Susretu učenika i sekretara Narodne skupštine prisustvovali su predsednik opštine Gora, diretkor škole i nastavnici.

Narodna skupština Republike Srbije uspešno realizuje programe pristupa javnosti već više od tri godine, u okviru koga je Narodnu skupštinu posetilo preko 20.000 građana.