6. septembar 2019. Narodni poslanici u razgovoru sa senatorima Sjedinjenih Američkih Država

6. septembar 2019. Narodni poslanici u razgovoru sa senatorima Sjedinjenih Američkih Država

Petak, 6. septembar 2019.

Srbija u Americi ima prijatelja i partnera, poručili senatori Džonson i Marfi

Poslanička grupe prijateljstva sa SAD, na čelu sa predsednikom Draganom Šormazom, sastala se sa senatorima Sjedinjenih Američkih Država Ronom Džonsonom i Krisom Marfijem, koji su posetili Srbiju kako bi pružili podršku dijalogu Beograda i Prištine.


Senatori su naglasili da se zalažu za snažne i partnerske odnose sa Srbijom i da žele da srpski narod Ameriku vidi kao prijatelja. Oni su izrazili nadu da će, po završetku posete, svojim kolegama u Kongresu moći da prenesu dobre vesti o jačanju partnerstva sa Srbijom na ekonomskom i bezbednosnom planu, što će dodatno povećati broj američkih investicija u Srbiji.

Predsednik PGP sa SAD Dragan Šormaz istakao je da su odnosi Srbije i SAD na visokom nivou, ali treba uložiti zajednički napor kako bi odnosi dostigli nivo na kom su bili do devedesetih godina. Naglasio je da Srbija očekuje podršku SAD tokom pregovora Beograda i Prištine. On smatra da je uključivanje SAD u taj proces neophodno i da može dodatno da doprinese osnaživanju partnerskih odnosa dveju zemalja. Govoreći o jačanju ekonomske saradnje Šormaz je ukazao na dodatni prostor koji Amerika, kao lider u savremenim tehnologijama, može da pronađe u podatku da se Srbija nalazi na četvrtom mestu u Evropi, a 10. u svetu, po broju IT stručnjaka.

Potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević izrazio je zadovoljstvo zbog napretka u oživljavanju prijateljskih odnosa sa SAD, koja spada u red najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Srbije.

Govoreći o pregovorima Beograda i Prištine, Milićević je istakao da je dijalog jedini put ka rešenju.

„Treba nam rešenje koje će biti pravično i prihvatljivo za obe strane. Prištinske vlasti su prešle neke crvene linije, kao što je uvođenje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije, kao i nepoštovanje Briselskog sporazuma. Jedino rešenje je u dijalogu“, naglasio je Milićević.

Tokom sastanka pomenut je i mogući bojkot izbora od strane opozicije. Milićević smatra da bojkot nije put ka kompromisu i ističe da je vladajućoj koaliciji važno da opozicija učestvuje na izborima, zbog čega će učiniti napor kako bi se postigao dogovor, iako lično veruje da se iza najave bojkota krije strah od političkog kraha.

Član Poslaničke grupe prijateljstva Srbislav Filipović rekao je da mladi u Srbiji veruju u ekonomsku budućnost i stabilnost svoje zemlje, kao i da im je stalo do dobrih i prijateljskih odnosa sa Amerikom. On se složio sa kolegama da dijalog, u rešavanju odnosa Beograda i Prištine, nema alternativu.

Prof. dr Zoran Dragišić, član PGP sa SAD, izrazio je zadovoljstvo zbog imenovanja specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine, istakavši da je aktivna uloga Amerike važna i dobrodošla u trenutnoj situaciji. U prilog tome podsetio je na činjenicu da je Dejtonski sporazum potpisan tek po uključenju SAD u pregovarački proces.

Senatori Džonson i Marfi naglasili su da će za iznalaženje rešenja kosovskog pitanja biti potrebna velika odlučnost i politička hrabrost, ali da ga treba posmatrati kao korak ka ozdravljenju odnosa. Oni zato smatraju da bi uključivanje mladih ljudi u taj proces odigralo značajnu ulogu jer, kako ističu, oni nisu zarobljeni u prošlosti.