19. mart 2019. Učesnici XVI konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

19. mart 2019. Učesnici XVI konferencije predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative

Utorak, 19. mart 2019. 16:17

Srbija preuzima predsedavanje Jadransko-jonskoj inicijativi 1. juna

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, na XVI konferenciji predsednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative u Crnoj Gori, istakla je da je Srbija posvećena sveobuhvatnom i sadržajnom povezivanju jadransko-jonskog regiona u oblasti privrede, transporta, infrastrukture, energetike, turizma, kulture i napomenula da će Srbija od 1. juna preuzeti predsedavanje ovoj inicijativi na godinu dana, i u okviru tog predsedavanja organizovati konferenciju predsednika parlamenata.


Gojković je naglasila da saradnja u okviru Jadransko-jonske inicijative govori o izraženoj svesti da napredak svake od pojedinačnih zemalja u velikoj meri zavisi od razvoja regiona u celini, a pre svega od stabilnosti i mira u regionu.

„Srbija dosledno i odlučno zauzima stav da se svi izazovi u regionu moraju rešavati poštujući međunarodno pravo, postojeće regionalne aranžmane i principe kompromisa, dijaloga i solidarnosti. Svi akteri moraju da pokažu punu meru odgovornosti nasuprot unilateralnim potezima, nasuprot ekstremizmu, nasilju i fundamentalizmu“, poručila je Gojković i dodala da je najbolja brana nerazumevanju, nepoverenju i nasilju, pored pridržavanja međunarodnog prava, dijaloga i kompromisa, svakako afirmacija saradnje na svim nivoima i u svim oblastima.

Predsednica Skupštine je dodala da tamo gde su naši zajednički interesi, želje i budućnost isprepletani zajedničkim politikama i projektima, tamo gde regionalni mehanizmi donose konkretne rezultate i poboljšavaju život naših građana, jačajući međusobno poverenje i razumevanje, neće biti mesta za nepoverenje i antagonizme.

„Zato, smatramo da se u daljem radu moramo fokusirati na sprovođenje konkretnih projekata i saradnju radnih tela, poslaničkih grupa prijateljstva, ženskih parlamentarnih mreža u kontekstu jačanja uloge parlamenata radi osnaženja legitimiteta političke saradnje. Donoseći vidljive, merljive i konkretne rezultate saradnje i unapređujući svakodnevni život naših građana na direktan način, približićemo im značaj naše regionalne saradnje, a u samom regionu ćemo na najbolji način ojačati stabilnost i omogućiti intenzivniji razvoj“, poručila je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je istakla da Srbija istrajava na stavu da se pronalaze zajednički interesi i sama podnosi niz inicijativa kako da se region što bolje poveže, pre svega ekonomski, kroz zajedničke infrastrukturne projekte, podsticanje investicija i veću razmenu roba i usluga, a sve u cilju opšteg društvenog i ekonomskog razvoja.

Gojković je navela da Srbijaučestvuje u svim regionalnim inicijativama, razvija odnose sa susedima i tamo gde ih dugo nije bilo, u cilju unapređenja regionalne saradnje na temeljima međusobnog poverenja i razumevanja.

„Suštinski doprinos daju i međuparlamentarni oblici saradnje i parlamentarci, kao predstavnici građana imaju sve značajniju ulogu u procesima sve tešnje regionalne integracije“, rekla je Gojković i podsetila da se region u prethodnom periodu, pored razvojnih izazova, susretao i sa direktnim preprekama saradnji, kako specifično regionalnim, tako i globalnim.

Konferenciji pored predsednice Skupštine Srbije, prisustvuju predsednici parlamenata Albanije, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, domaćina Crne Gore, kao i zamenici predsednika i potpredsednici parlamenata Grčke, Italije, Bosne i Hercegovine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
nedelja, 27. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja