11. septembar 2019. Narodni poslanici sa ambasadorom Federativne Republike Brazil Nj.E. Eduardom B. Barbosom

11. septembar 2019. Narodni poslanici sa ambasadorom Federativne Republike Brazil Nj.E. Eduardom B. Barbosom

Sreda, 11. septembar 2019.

Srbija i ubuduće može da se osloni na podršku Brazila po pitanju statusa Kosova i Metohije

Poslanička grupa prijateljstva sa Brazilom sastala se, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Federativne Republike Brazil Nj.E. Eduardom B. Barbosom.


Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva Žika Gojković zahvalio se Brazilu na principijelnom stavu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije, a ambasador je naglasio da Srbija i ubuduće može da se osloni na podršku Brazila, jer je za tu zemlju poštovanje međunarodnog prava imperativ. On je takođe izrazio nadu da će Beograd i Priština rešenje postojećeg problema pronaći kroz dijalog. Sagovornici su se složili i u oceni da tradicionalno prijateljske odnose i saradnju dve zemlje treba dodatno unaprediti, posebno na ekonomskom i političkom planu.

Ambasador Brazila govorio je o predstojećem obeležavanju 80 godina od uspostavljanja zvanične diplomatske saradnje Srbije i Brazila. On je naglasio da su dve zemlje u tom periodu, tokom kojeg su se međusobno podržavale, imale veoma plodne odnose. Priliku za dodatno povezivanje, pre svega dva parlamenta, ambasador pronalazi i u učešću delegacije Brazila na 141. skupštini Interparlamentarne unije, koja se u oktobru održava u Beogradu.

Barbosа se osvrnuo i na trenutnu političku i ekonomsku situaciju u Brazilu, rekavši da se njegova zemlja nalazi na početku puta koji je Srbija uspešno prešla, a to su sveobuhvatne političke i ekonomske reforme.

Članica PGP sa Brazilom Snežana R. Petrović poručila je da ekonomske reforme jesu teške, ali da je Srbija primer da je uz rešenost državnog vrha i podršku građana pozitivan rezultat moguć. Govoreći o saradnji dve zemlje, ona smatra da posebnu pažnju treba posvetiti unapređenju poljoprivredne saradnje.

Ljiljana Malušić, članica PGP sa Brazilom, istakla je da su za ekonomske reforme potrebna odlučnost i hrabrost, koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao 2014. godine, što je rezultiralo stabilnom ekonomijom i smanjenjem nezaposlenosti sa 27 odsto 2012. godine, na 10 odsto danas, što je standard u Evropi. Ona je istakla značaj kulturne saradnje, a član Poslaničke grupe prijateljstva Bojan Torbica, istakao je da ima mnogo oblasti koje povezuju dva prijateljska naroda i da će svako dodatno povezivanje biti na obostrano zadovoljstvo.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1