7. jun 2023. Učesnici sastanka

7. jun 2023. Učesnici sastanka

Sreda, 7. jun 2023.

Srbija i Kuba će zauvek gajiti bratske i prijateljske odnose

Predsednik i članovi Poslaničke grupe prijateljstva sa Kubom sastali su se sa ambasadorom Kube u Srbiji Nj. E. Lejde Ernesto Rodrigez Ernandesom, koji ih je upoznao sa trenutnom političkom i ekonomskom situacijom na Kubi.


Ambasador je naglasio da je ekonomska sitacija na Kubi kompleksnija nego ikada. Podsetio je da su šezdesetogodišnje sankcije oštetile kubanski narod za više od jednog biliona dolara, a da se teškoće zbog određenih mera koje su i dalje na snazi, dodatno loše odražavaju na ekonomiju te zemlje. A zatim je usledio novi ekonomski udarac nakon pandemije Kovida 19.

Ambasador Ernandes je podvuka da je na tom teškom putu Srbija uvek bila bratksa i prijateljska podrška, koja traje punih 120 godina.

„Naše dve zemlje su se, iz istorijske perspektive, susretale sa mnogim kompleksnim situacijama, ali su se i tada uvek podržavale i branile svoj suverenitet, integritet i kulturu, što ih je još više zbližilo. Zato će Kuba uvek podržavati stav da je Kosovo i Metohija deo Srbije i nikada neće priznati njeno otcepljenje“, rekao je ambasador Ernandes.

Ambasador je istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje na odličnom nivou, ali da je želja za njihovim dodatnim jačanjem uvek prisutna, što potvrđuje i najavljena poseta predsednika Kube Srbiji. On je naglasio da u parlamentima leži značajna snaga koju treba iskoristiti za unapređenje saradnje na svim nivoima, te informisao prisutne da je u parlamentu Kube oformljena Grupa prijateljstva sa Srbijom i poželeo uspešnu i intenzivnu buduću saradnju grupama prijateljstava dva parlamenta.

Predsednik PGP sa Kubom Bojan Torbica istakao je da će Kuba u Srbiji uvek imati iskrenog prijatelja i snažnu podršku na putu prevazilaženja teških izazova sa kojima se susreće. On je rekao da će naša zemlja nastaviti da se zalaže za potpuno ukidanje sankcija Kubi, kao i da bude uklonjena sa crnog spiska zemlja koje podržavaju terorizam. Takođe, istakao je da će Srbija biti večno zahvalna na snažnoj podršci u diplomatskoj borbi da Kososvo i Metohija ne budu otcepljeni od njene teritorije.

Svoja zapažanja i predloge sa amabasadorom su podelili i članovi Poslaničke grupe prijateljstva Dragana Lukić, Jana Mateović, Uglješa Grgur, Dragan Milinković, Radmila Vasić, Zoltan Dani, Đorđe Komlenski, Momčilo Vuksanović i Staša Stojanović. Tokom njihovih izlaganja čuli su se predlozi za unapređenje prosvetne i zdravstvene saradnje, istaknut je značaj uvođenja direknog avio leta između dve zemlje u cilju unapređenja turizma, izražena je zahvalnost na nepriznavanju lažne države Kosovo i iskazana želja da će Kubi konačno biti ukinute sankcije. Članovi Grupe, takođe su uputili pozive amabasadoru da posete gradove iz kojih dolaze i upoznaju se sa kulturnom baštinom Srbije.