17. decembar 2015. Skupština Srbije i Državna duma Ruske Federacije uspostavile međuparlamentarnu komisiju

17. decembar 2015. Skupština Srbije i Državna duma Ruske Federacije uspostavile međuparlamentarnu komisiju

Četvrtak, 17. decembar 2015.

Skupština Srbije i Državna duma Ruske Federacije uspostavile međuparlamentarnu komisiju

Narodna skupština Republike Srbije i Državna duma Federalne Skupštine Ruske Federacije formirale su danas, 17. decembra u Moskvi međuparlamentarnu Komisiju za saradnju u cilju promovisanja i produbljivanja političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih odnosa između dve zemlje i održale prvo zasedanje. Takav vid saradnje Državna duma ostvaruje još samo sa Kinom, Indijom, Francuskom, Italijom, kao i sa nekoliko zemalja njihovog okruženja.


Na prvom zasedanju poslanici razmatraju aktuelna pitanja – jačanje političkih odnosa, pitanje evropske bezbednosti i globalne politike, Kosova i Metohije, trgovinsko-ekonomsku saradnju, saradnju u oblasti poljoprivrede, energetike, perspektivu bilateralnih veza u oblasti kulture i prosvete i saradnju u međunarodnim organizacijama.

Rad Komisije otvorili su predsednici dva parlamenta Maja Gojković i Sergej Nariškin.

Gojković je tom prilikom rekla da uspostavljanje Međuparlamentarne komisije, kao sledeći korak jačanja saradnje, ima za cilj da dalje produbi i konkretizuje saradnju aktiviranjem radnih tela dva parlamenta i naglasila da je to pogodan model za bavljenje velikim brojem kompleksnih pitanja od zajedničkog interesa.

Gojković je ukazala da je Srbija svojim unutrašnjim reformama postigla političku i ekonomsku stabilnost, koja je široko prepoznata u međunarodnoj zajednici, i time je dodatno ojačala svoje mogućnosti za unapređenje bilateralne i regionalne saradnje sa svim partnerima, što je posebno važno imajući u vidu izazove poput izbegličke krize i pojava ekstremizma i terorizma.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Gojković je navela da obe strane teže unapređenju saradnje i u toj oblasti, da su prepoznati veliki potencijali za budućnost, posebno u oblastima infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i u domenu kreditno-finansijske saradnje.

Predsednica narodne skupštine zahvalila je na principijelnoj i kontinuiranoj podršci Ruske Federacije po pitanju Kosova i Metohije.

Na prvom zasedanju Komisije učestvuju poslanici Aleksandra Đurović, Marija Obradović, Milovan Drecun, Aleksandra Tomić, Ljubiša Stojmirović, Milorad Mijatović, Dijana Vukomanović, Aleksandar Martinović i Dragomir Karić.

Ispred Državne dume učestvuju Ivan Ivanovič Meljnikov, Aleksej Konstantinovič Puškov, Mihail Vasiljevič Jemeljanov, Svetlana Žurova, Leonid Ivanovič Kalašnjikov, Vadim Valentinovič Kumin, Viktor Jevgrafjevič Šudegov, Viktor Mihajlovič Zavarzin, Kiril Igorevič Čerkasov.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2