Petak, 15. septembar 2006.

Seminar ”Slovačka–primer uspešne integracije “

U Domu Narodne skupštine održan je seminar “Slovačka-primer uspešne integracije”, u organizaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i slovačke fondacije Pontis.U Domu Narodne skupštine održan je seminar “Slovačka-primer uspešne integracije”, u organizaciji Odbora za evropske integracije Narodne skupštine i slovačke fondacije Pontis.

Pozdravljajući učesnike, predsednica Odbora za evropske integracije Suzana Grubješić je istakla da je Slovačka dobar primer države koja se uspešno uključila u evropske integracije i koja je tranziciju i dinamičan privredni razvoj ostvarila zahvaljujući dobrim zakonskim rešenjima. Ona je ukazala na sličnosti u razvoju Srbije i Slovačke i naglasila da je naša zemlja zainteresovana za što brže uključivanje u evropsku porodicu država. Na tom putu najvažniji zadaci su modernizacija privrede i povećanje njene konkurentnosti i, zahvaljujući tome, podizanje životnog standarda i ostvarivanje vrednosti koje su zajedničke za sve evropske zemlje.

Učesnicima seminara, poslanicima i zaposlenima u Narodnoj skupštini, obratili su se slovački eksperti za pojedine oblasti bitne za priključenje Evropskoj uniji, profesori Ekonomskog i Pravnog fakulteta dr Peter Vajs i dr Lubomir Fogaš.

Peter Vajs je govorio o harmonizaciji zakonodavstva Republike Slovačke sa zakonodavstvom Evropske unije, dok je dr Fogaš, na osnovu iskustava svoje zemlje, ukazao na spoljnopolitičke pretpostavke za uspešnu evropsku integraciju.


Odbori vezani za ovu aktivnost