Petak, 9. oktobar 2009.

Sekretar Narodne skupštine i predstavnici Odeljenja za evropske integracije razgovarali sa predstavnicima zemalja članica EU

Sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović i predstavnici Odeljenja za evropske integracije razgovarali su danas sa zamenicima ambasadora zemalja članica Evropske unije u Beogradu o jačanju kapaciteta Narodne skupštine i njenoj ulozi u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.Sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović i predstavnici Odeljenja za evropske integracije razgovarali su danas sa zamenicima ambasadora zemalja članica Evropske unije u Beogradu o jačanju kapaciteta Narodne skupštine i njenoj ulozi u pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Zamenik ambasadora Švedske Bjorn Landerfalk je u uvodnoj reči istakao da su ambasade Švedske i Španije, sadašnjeg i budućeg predsedavajućeg Evropskoj uniji, sačinile Projekat o saradnji EU sa Parlamentom Srbije. U obrazloženju Projekta se ističe da je uspešnost u zakonodavnom radu važan uslov za podršku zemalja članica EU priključenju Srbije Evropskoj uniji.

Sekretar Veljko Odalović je obavestio goste da je Narodna skupština za preteklih godinu dana usvojila 217 zakona i više od 70 drugih propisa. Prioritet su imali zakoni čijim usvajanjem je uslovljena vizna libaralizacija Srbije sa EU i zakoni kojima se usklađuje domaće sa zakonodavstvom EU. Time je Narodna skupština nedvosmisleno potvrdila opredeljenost Srbije za evropske integracije.

Odalović je rekao da će do kraja ove godine biti usvojen zakon o Narodnoj skupštini i kasnije novi poslovnik, koji bi trebalo da omoguće efikasniji rad Parlamenta.

Načelnica Odeljenja za evropske integracije Đordana Kurir je istakla da su Nacionalnim programom za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju utvrđeni kratkoročni i dugoročni prioriteti u zakonodavnom radu, među kojima su donošenje zakona u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, trgovine, zaštite potrošača, zaštite od konkurencije i u drugim oblastima. Ona je, takođe, istakla da su poslanici i zaposleni u Narodnoj skupštini već uspostavili dobru saradnju sa poslanicima i administracijom Evropskog parlamenta.

U razgovoru je predloženo da jedna od tema ovog projekta bude odnos između zakonodavne vlasti i regulatornih tela. Takođe je ukazano na potrebu intenziviranja studijskih poseta i kontakata članova Parlamenta i zaposlenih u Stručnoj službi Narodne skupštine sa paralmentarcima zemalja članica EU, kako bi se izvršila neophodna razmena iskustava.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
subota, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja