Utorak, 13. decembar 2016.

Sedma sednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku

Na sednici Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, održane 13. decembra, članovi Odbora razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, koji je podnela Vlada.


Predlog zakona prisutnima je obrazložila Andrijana Jovanović, zamenik predsednika Komisije za javno-privatno partnerstvo, i navela da su razlozi za donošenje izmena i dopuna Zakona potreba za unapređenjem pojedinih odredbi i uvođenja efikasnije kontrole finansijskih uticaja projekata javno-privatnog partnerstva i usklađivanja sa međunarodnim standardima i najboljom međunarodnom praksom. Jovanović je napomenula da, od kada je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama 2011. godine, postalo je evidentno da je javno-privatno partnerstvo najrealnija opcija za realizaciju i razvoj nacionalnih, lokalnih i regionalnih projekata. Cilj donošenja Zakona, između ostalog, ogledao bi se u preciznijim formulacijama određenih odredbi Zakona, koje bi onemogućile pogrešno tumačenje i poboljšale primenu Zakona u praksi, kao i uvođenje efikasnije kontrole finansijskih uticaja projekata javno-privatnog partnerstva, s obzirom da ovakvi projekti dovode do fiskalnih i finansijskih rizika.

U nastavku sednice, članovi Odbora su nakon rasprave izglasali usvajanje Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama, u načelu.

Pod tačkom razno, predsednica Odbora upoznala je članove sa dopisom ministra privrede Gorana Kneževića, za imenovanje člana Odbora za Komisiju za sprovođenje konkursa za izbor direktora javnih preduzeća. Takođe, članovi Odbora, izabrali su prof. dr Vladimira Marinkovića i prof. dr Aleksandru Tomić za učesnike Radionice o regionalnoj trgovini za parlamentarce iz zemalja Centralne i Istočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza, koja će se održati u Beču, u organizaciji Svetske trgovinske organizacije.

Sednici je predsedavala predsednica Odbora Snežana B. Petrović, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora Stanislava Janošević, Snežana Paunović, prof. dr Vladimir Marinković, Ivan Manojlović, Zoran Bojanić, Snežana R. Petrović, Jelena Mijatović, Radmilo Kostić, Aleksandar Stevanović, Nataša Jovanović i prof. dr Aleksandra Tomić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Utorak, 13. decembar 2016. | Sedma Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku 13.12.2016.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1