Utorak, 17. mart 2009.

Sedma sednica Odbora za odbranu i bezbednost

Odbor za odbranu i bezbednost je na sednici održanoj 17. marta, kojoj je predsedavao predsednik Odbora Dragan Todorović, razmatrao Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period januar-decembar 2008. godine i Izveštaj o stanju bezbednosti u Republici Srbiji.Odbor za odbranu i bezbednost je na sednici održanoj 17. marta, kojoj je predsedavao predsednik Odbora Dragan Todorović, razmatrao Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period januar-decembar 2008. godine i Izveštaj o stanju bezbednosti u Republici Srbiji.

Članovima Odbora izveštaje je predstavio direktor BIA Saša Vukadinović, koji je u svom obraćanju istakao da je stanje bezbednosti u Republici Srbiji stabilno. On je naveo da je najveća pretnja bezbednosti protivpravno proglašenje nezavnisnosti Kosova i Metohije, kao i da u drugim delovima Srbije postoje rizici za destabilizaciju. Na jugu Srbije se javlja ekstremizam, a u pojedinim regionima postoje grupe koje deluju sa pozicije verskog i ideološkog radikalizma. On je ocenio da bi tenzije na severu Kosova i Metohije i pokušaj njihovog stavljanja pod kontrolu Prištine mogao da dovede do akcija terorističkih grupa i destabilizacije ukupnih prilika. BIA je u protekloj godini, postupajući po Zakonu o saradnji sa haškim tribunalom, bila angažovana na lociranju i hapšenju Stojana Župljanina i Radovana Karadžića.

U 2009. godini prioriteti BIA biće lociranje i hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, suprotstavljanje separatizmu i terorizmu, suprotstavljanje delovanju verskog faktora i radikalizma, suprotstvljanje opštem ekstremizmu, sprečavanje delovanja stranog faktora i borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala. Takođe, jedan od prioriteta biće suzbijanje ulaska nelegalnog novca u legalne tokove u Srbiji i borba protiv trgovine ljudima.

U dužoj raspravi, u kojoj je direktor BIA odgovarao na pitanja narodnih poslanika, istaknute su teme stanja na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Misije EULEKS, trgovine ljudima, trgovine organima na Kosovu i Metohiji, interesovanjima stranih obaveštajnih službi, istrage o uništavanju dosijea nakon 5.oktobra 2000. godine, odnosima BIA i obaveštajih službi drugih država, dokumentaciji o zločinima OVK na prostoru Kosova i Metohije. Članovi Odbora imali su zamerke na terminologiju koja se koristi pri izradi ovakvih izveštaja, a razgovaralo se i o korišćenju svih zakonskih mogućnosti koje Odbor ima za nadzor nad službama bezbednosti, kao i o mogućnosti zatvaranja sednica Odbora za javnost pri podnošenju ovakvih izveštaja.

Nakon rasprave Odbor je većinom glasova prihvatio Izveštaj o radu Bezbednosno-informativne agencije za period januar-decembar 2008. godine i Izveštaj o stanju bezbednosti u Republici Srbiji.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
sreda, 17. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja