Sreda, 14. novembar 2007.

Sedma sednica Odbora za međunacionalne odnose

Odbor za međunacionalne odnose je na sednici održanoj 14. novembra razmatrao Izveštaj o radu lokalnih saveta za međunacionalne odnose i gradskih ombudsmana, Informaciju Radne grupe Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o izradi Zakona o nacionalnim savetima i izabrao članove Odbora u radne grupe Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za izradu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima.Odbor za međunacionalne odnose je na sednici održanoj 14. novembra razmatrao Izveštaj o radu lokalnih saveta za međunacionalne odnose i gradskih ombudsmana, Informaciju Radne grupe Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o izradi Zakona o nacionalnim savetima i izabrao članove Odbora u radne grupe Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za izradu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o lokalnim izborima.

Sednici je predsedavala predsednik odbora Ana Makanova-Tomanova, a sednici su prisustvovali Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Jasmina Benmansur, pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO-a predstavio je članovima Odbora Izveštaj o radu lokalnih saveta za međunacionalne odnose i gradskih ombudsmana, istakavši da 68 opština u Srbiji ima uslove da primeni odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi po kojima se osnivaju lokalni saveti za međunacionalne odnose. On je upoznao članove Odbora i sa problemima u osnivanju i radu lokalnih saveta i gradskih ombudsmana istakavši kao pozitivan primer pokrajinskog i ombudsmana grada Beograda.

Ispred Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Jasmina Benmansur upoznala je Odbor sa rezultatima Radne grupe za izradu Zakona o nacionalnim savetima. Ona je informisala članove Odbora da su o formiranju Radne grupe i njenom radu obavešteni svi nacionalni saveti, kako bi dali svoj doprinos u radu, kao i Savet Evrope i OEBS.

U raspravi, članovi Odbora su razmenili mišljenja o predstavljenim informacijama, o zakazivanju vanredne elektorske sednice nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i potrebi učešća članova Odbora u Radnoj grupi Ministarstva na izradi Zakona o nacionalnim savetima.

Nakon rasprave Odbor je zaključio da zatraži od Ministarstva za državnu upravu i loklanu samoupravu rešenja na osnovu kojih su zakazane vanredna elektorska sednica nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i elektorska sednica nacionalnog saveta nemačke nacionalne manjine. Odbor je zaključio i da uputi zahtev Ministarstvu za uključivanje dva člana Odbora u Radnu grupu za izradu Zakona o nacionalnim savetima. Odbor je izabrao narodne poslanike Donku Banović i Jaroslava Hrebnika za članove Radne grupe Ministarstva za izradu izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi i Petra Kuntića i Aleksandra Martona za članove Radne grupe Ministarstva za izradu Zakona o lokalnim izborima.

Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja