Petak, 14. maj 2021.

Sedma sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

Na sednici Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, održanoj 14. maja 2021. godine, članovi Odbora razmotrili su, u načelu, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije i Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti.


Predloge zakona obrazložila je Gordana Čomić ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Suština izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije odnosi se na razbijanje predrasuda po više osnova, polnoj, verskoj i rasnoj orijentaciji. Prema rečima Gordane Čomić, borba protiv diskriminacije počela je sa sprečavanjem diskriminacije osoba sa invaliditetom. Cilj je da zajednički uvidimo greške, da smanjimo ponašanje u društvu zasnovano na predrasudama, da imamo manje nejednakog ophođenja u sektoru rada, javnom životu, medijima, kulturi i zdravstvu, ocenila je Čomić.

Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti je podjednako važan i za žene i muškarce, navela je ministarka. „Pol je biološka kategorija, ali sve drugo određuje nam društvo koje formira ulogu kako za ženu tako i za muškarca, a te uloge čine ljude nesrećnima“, podvukla je Čomić. Dodala je, da je upravo zadatak Narodne skupštine da obrazlaže zašto su potrebne promene uloga žena i muškaraca, a izvršne vlasti da pripreme predloge zakona koji će se ticati ravnopravnog odlučivanja žena i muškaraca, kako u sadašnjosti tako i u budućnosti.

Posle konstruktivne rasprave, članovi Odbora su predložili Narodnoj skupštini da prihvati predloge zakona, u načelu.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora dr Muamer Bačevac, a prisustvovali su članovi i zamenici članova Odbora: Vesna Stjepanović, Andrijana Avramov, dr Muamer Bačevac, Zoltan Pek, Jelena Mihailović, dr Nina Pavićević, Nebojša Bakarec, Viktor Jevtović i Dejan Stošić.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Petak, 14. maj 2021. | Sedma sednica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova 14.05.2021.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 4. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja