Četvrtak, 25. oktobar 2007.

Sedma sednica Odbora za inostrane poslove

Na sednici održanoj 25. oktobra, članovi Odbora za inostrane poslove doneli su Odluku o osnivanju poslaničkih grupa prijateljstva sa 42 zemlje u svetu.Na sednici održanoj 25. oktobra, članovi Odbora za inostrane poslove doneli su Odluku o osnivanju poslaničkih grupa prijateljstva sa 42 zemlje u svetu. Odbor je, takođe, utvrdio i sastav ovih grupa prijateljstva, s tim što će njihovi predsednici biti naknadno određeni. Broj poslaničkih grupa koje će biti zadužene za saradnju sa parlamentima drugih država, međutim, nije konačan i najavljena je mogućnost obrazovanja i grupa za prijateljstvo sa drugim zemljama. Sednici Odbora predsedavao je Dragoljub Mićunović.

U raspravi o predstojećoj parlamentarnoj saradnji, članovi Odbora prihvatili su inicijativu za posetu predsednika oba odbora za spoljne poslove Parlamenta Italije našoj zemlji u drugoj polovini novembra. Reč je o poseti predsednika Odbora za spoljnu politiku Predstavničkog doma Umberta Ranijerija i predsednika Odbora za spoljnu politiku Senata Lamberta Dinija. Osim toga, prihvaćena je inicijativa za posetu Srbiji delegacije Odbora za evropske poslove i spoljnu politiku Parlamenta Holandije, na čelu sa predsednikom Odbora Harm Everat Falkensom.

Članovi Stalne delegacije Narodne skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Crnomorske ekonomske saradnje učestvovaće na godišnjem zasedanju te skupštine, koje se održava u Tbilisiju, Gruzija, od 19. do 22. novembra. Takođe, članovi Stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative, pozvani su na zasedanje te skupštine, koje se održava u Sofiji od 20. do 22. novembra. Članovi Stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana uzeće učešće na njenom Drugom zasedanju, koje se održava na Malti, od 22. do 24. novembra.

Naši parlamentarci učestvovaće i na parlamentarnom saslušanju koje se, u organizaciji UN I IPU, održava u Njujorku 20. i 21. novembra. Tema ovog skupa biće „ Jačanje uloge prava u međunarodnim odnosima: ključna uloga parlamenta“ , a sastav delegacije biće naknadno utvrđen.

Na ovoj sednici prihvaćeno je i više izveštaja o realizovanim posetama i kontaktima naših parlamentaraca sa predstavnicima parlamenata drugih država.


Odbori vezani za ovu aktivnostPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2