Utorak, 30. oktobar 2007.

Sedma sednica Odbora za evropske integracije

Na sednici održanoj 30. oktobra, članovi Odbora za evropske integracije podržali su u načelu predloge zakona o udruženjima i o azilu, kao i predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o olakšanoj proceduri za izdavanje viza i Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave, koji su predloženi po hitnom postupku.Na sednici održanoj 30. oktobra, članovi Odbora za evropske integracije podržali su u načelu predloge zakona o udruženjima i o azilu, kao i predloge zakona o potvrđivanju Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o olakšanoj proceduri za izdavanje viza i Sporazuma između Republike Srbije i Evropske zajednice o readmisiji lica koja nezakonito borave, koji su predloženi po hitnom postupku. Sednici Odbora predsedavao je Miloš Jevtić.

Predsednik Odbora je podsetio da je o Predlogu zakona o udruženjima već obavljena javna rasprava u kojoj je ovaj akt dobio najširu podršku, jer se njime ova oblast usklađuje sa Ustavom Srbije i evropskim standardima. U raspravi je ponovljeno da je usvajanje ovog zakona jedan od uslova za približavanje Srbije Evropskoj uniji.

Obrazlažući Predlog Zakona o azilu, predstavnik Ministarstva za unutrašnje poslove naglasio je da je on takođe važan zakon u procesu pridruživanja Srbije EU i da će njegova primena početi 1. aprila 2008. godine. Zakonom se detaljno uređuju zaštita stranaca i priznavanje azila, a predviđa se i osnivanje tri tela: Kancelarije za azil, Komisije za azil i Centra za azil.

Poslanici su posebnu pažnju posvetili Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Evropske zajednice o olakšanoj proceduri za izdavanje viza, koji, kako je rečeno, “predstavlja međukorak ka ukidanju viza za građane Srbije.” Sporazum se odnosi na određene kategorije stanovništva, na proceduru izdavanja viza, njihovo trajanje i cenu.

Direktorka Kancelarije za pridruživanje Srbije EU Tanja Miščević istakla je da je ovaj Sporazum po skraćenoj proceduri već prihvaćen u Evropskom parlamentu i da će ga Savet ministara Evropske unije formalno potvrditi 8. novembra. Pritom je naglasila da bi Narodna skupština Srbije svakako trebalo da ratifikuje taj sporazum pre nego to učini EU. Prema njenim rečima, Sporazum će stupiti na snagu kada ga ratifikuju obe strane i to prvog dana drugog meseca od ratifikacije.

Obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Evropske zajednice o readmisiji, predstavnik MUP-a je rekao da on predstavlja preduslov za sporazum o viznim olakšicama i korak bliže ka stavljanju naše zemlje na “belu” šengen listu. Sporazum inače previđa povratak u Srbiju njenih građana koji ilegalno borave u zemljama Evropske unije.


Odbori vezani za ovu aktivnost