Četvrtak, 23. april 2015.

Sedma sednica Odbora za Kosovo i Metohiju

Na sednici održanoj 23. aprila, članovi Odbora za Kosovo i Metohiju razmotrili su i prihvatili Predlog zaključka povodom informisanja članova Odbora, o rasvetljavanju i procesuiranju odgovornih za zločine počinjene na KiM počev od 1998. godine, sa posebnim osvrtom na zločine nad pripadnicima srpskog naroda i snaga bezbednosti i ostalih nacionalnih zajednica na KiM i saradnji nadležnih organa Republike Srbije sa EULEKS-om na tom planu, na petoj sednici održanoj 5. novembra 2014. godine.


Predsednik Odbora, mr Milovan Drecun, rekao je da će usvojeni Zaključak, radi upoznavanja i informisanja, biti dostavljen Vladi Republike Srbije i Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije.

U nastavku rada Odbor je razmatrao Izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, koji je članovima Odbora obrazložio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je članovima Odbora predstavio šestomesečni Izveštaj u kome su, kako je naveo, sabrani svi argumenti srpske strane koji potvrđuju da je Republika Srbija ispunila sve obaveze određene Briselskim sporazumom.

Kao osnovni problem u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Đurić ističe napuštenje utvrđene dinamike pregovora od strane Prištine, kao i pitanje formiranja Zajednice srpskih opština, pravosuđa, telekomunikacija i energetike. I dalje je prisutan problem imovine, odnosno katarstarskih knjiga, koji je trenutno u zastoju zbog Predloga zakona o verifikaciji, koji predlaže prištinska strana, a koji Beograd smatra neprihvatljivim.

Đurić je istakao da je integrisano upravljanje administrativnim prelazima otvaranjem dva nova prelaza, na putu od Banjske ka Novom Pazaru i drugog na teritoriji opštine Medveđa.

Član Odbora Borislav Stefanović istakao je da je podnošenje Izveštaja Kancelarije za Kosovo i Metohiju dobra praksa, a Izveštaj ocenio sveobuhvatnim i korisnim za spoljnu politiku naše zemlje. On je tokom diskusije zatražio dodatne informacije o nacrtu statuta Zajednice srpskih opština, a direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju prihvatio je inicijativu da nacrti statuta budu predstavljeni narodnim poslanicima, odnosno članovima Odbora na jednoj od narednih sednica Odbora za Kosovo i Metohiju.

U zaključku Izveštaja Đurić je istakao da Republika Srbija potvrđuje svoju posvećenost normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, verujući u zajedničku budućnost čitavog regiona i sprovodeći dosledno sve dogovore i obaveze proistekle iz procesa tehničkog i političkog dijaloga. On je izrazio nadu da će Srbija u EU imati iskrenog partnera koji razume potrebe srpskog naroda da za sebe obezbedi minimum uslova za održivi razvoj, povratak i opstanak na Kosovu i Metohiji u političkim, bezbednosnim, institucionalnim i društvenim okvirima koji bi to mogli da garantuju.

Članovi Odbora jednoglasno su prihvatili Izveštaj o napretku u dijalogu Beograda i Prištine.

Sednici je predsedavao predsednik Odbora, mr Milovan Drecun.


Odbori vezani za ovu aktivnost


Video (1)

Četvrtak, 23. april 2015. | 7. sednica Odbora za Kosovo i Metohiju 23.04.2015.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6