Ponedeljak, 28. novembar 2005. - Četvrtak, 8. decembar 2005.

Sedma sednica Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini

Za Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao za ponedeljak, 28. novembar usvojen je sledeći dnevni red: 1. Predlog zakona o inovacionoj delatnosti, koji je podnela Vlada Republike Srbije,2. Predlog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, koji je podnela Vlada Republike Srbije,3. Predlog zakona o srpskoj enciklopediji, koji je podnela Vlada Republike Srbije,4. Predlog zakona o rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je podnela Vlda Republike Srbije,5. Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koji je podnela Vlada Republike Srbije, 6. Razrešenje nosilaca pravosudnih funkcija,7. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije nemačkoj finansijskoj organizaciji KFWpo zaduženju JP „Elektroprivreda Srbija“ za finansiranje projekta za nabavku rudarske opreme za potrebe Zapadnog rudnika Tamnava, koji je podnela Vlada Republike Srbije, 8. Predlog zakona o odlikovanjima Republike Srbije, koji je podneo narodni poslanik Predrag Marković.


Za Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini, koju je predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković sazvao za ponedeljak, 28. novembar usvojen je sledeći dnevni red:

1. Predlog zakona o inovacionoj delatnosti, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

2. Predlog zakona o naučnoistraživačkoj delatnosti, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

3. Predlog zakona o srpskoj enciklopediji, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

4. Predlog zakona o rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je podnela Vlda Republike Srbije,

5. Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

6. Razrešenje nosilaca pravosudnih funkcija,

7. Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije nemačkoj finansijskoj organizaciji KFWpo zaduženju JP „Elektroprivreda Srbija“ za finansiranje projekta za nabavku rudarske opreme za potrebe Zapadnog rudnika Tamnava, koji je podnela Vlada Republike Srbije,

8. Predlog zakona o odlikovanjima Republike Srbije, koji je podneo narodni poslanik Predrag Marković.

Drugog dana rada (29. novembar) Narodna skupština je obavila zajednički načelni pretres o predlozima zakona o inovacionoj delatnosti, o naučnoistraživačkoj delatnosti,o srpskoj enciklopediji i o rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti.

Obraćajući se narodnim poslanicima,po okončanju načelne rasprave o ovim zakonskim predlozima,ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović se založio za reformisanje i modernizovanje inovacijske i naučnoistraživačke delatnosti i usklađivanje sa međunarodnim standardima,izrazivši zadovoljstvo što u Skupštini postoji opšta saglasnost o potrebi donošenja ovih predloga.

Govoreći o svakom pojedinačnom predlogu ministar Popović se zadržao na obrazlaganju predloženih novina, naročito onih koje se tiču naučnih instituta, uvođenja institucija koje će se starati o kvalitetu naučnoistraživačkog rada, priznanja za naučna i životna dela, kao i činjenjicu da se zakonom prvi put uređuje oblast inovacijske delatnosti.

Aleksandar Popović je posebno istakao značaj usvajanja predloga zakona o srpskoj enciklopediji i rečniku SANU, jer će se ubrzati rad na projektima od kapitalnog značaja za državu i narod, opštoj enciklopediji srpskog naroda i njegovih zemalja i sveobuhvatnom rečniku nacionalnog jezika i zaključio da će ovi veliki projekti služiti na čast ovom visokom domu.

Trećeg dana rada ( 30. novembar) Narodna skupština je obavila načelni pretres o Predlogu odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije.

Obraćajući se narodnim poslanicima, ministar pravde u Vladi Republike Srbije Zoran Stojković je podsetio da je donošenje strategije za borbu protiv korupcije obaveza utvrđena Akcionim planom za pridruživanje Evropskoj uniji i ima za cilj sprečavanje, odnosno svođenje korupcije na, kako je rekao, snošljivu meru koja neće ugrožavati ni društvo ni njegoveinstitucije.

Po rečima Stojkovića, po usvajanju strategije, Vlada će biti u obavezi da donese akcioni plan za sprovođenje strategije i obezbedi sredstva za njenu realizaciju, a predviđeno je i formiranje samostalnog i nezavisnog tela za nadzor nad sprovođenjem strategije, koje će redovno periodično podnositi Narodnoj sakupštini izveštaj.

Četvrtog dana rada (1. decembar) Narodna skupština je obavila jedinstveni pretres o Predlogu odluke o prestanku sudijske dužnosti sudijama sudova opšte nadležnosti, koji je podneo Odbor za pravosuđe i upravu.

Pošto je odgovorio na primedbe i sugestije iznete u načelnoj raspravi, narodni poslanik Predrag Marković povukao je Predlog zakona ,o odlikovanjima Republike Srbije iz procedure. On je napomenuo da je celishodno da se ovakav zakon donese kada se stekne opšta saglasnost o potrebi uređenja ove oblasti i dovoljno vremena da se predlože rešenja na koja „neće pasti ma koja vrsta senke“ i izrazio nadu da će to biti vrlo brzo.

Narodna skupština je u nastavku rada konstatovala da je predstavnik Vlade povukao iz procedure Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije nemačkoj finansijskoj organizaciji KFT po zaduženju JP „Elektroprivreda Srbije“ za finansiranje projekta za nabavku rudarske opreme za potrebe Zapadnog rudnika Tamnava.

U nastavku rada Narodna skupština je obavila pretres u pojedinostima o predlozima zakona o inovacijskoj delatnosti, o naučnoistraživačkoj delatnosti, o srpskoj enciklopediji i o rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti,.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Narodne skupštine Predrag Marković je kao Dan za glasanje odredio četvrtak, 8. decembar sa početkom u 10 časova.

U Danu za glasanje (8. decembar) Narodna skupština je usvojila u celini predloge zakona o inovacionoj delatnosti, o naučnoistraživačkoj delatnosti o srpskoj enciklopediji i o Rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti.

Narodna skupština je usvojila u celini Predlog odluke o utvrđivanju Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Predlog odluke o prestanku sudijske dužnosti sudijama opšte nadležnosti.

Podsetivši da je usvajanjem Predloga zakona o Rečniku Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodna skupština usvojila 200-ti zakon u ovom skupštinskom sazivu predsednik Narodne skupštine Predrag Marković je čestitao svim narodnim poslanicima.

Pošto je Narodna skupština obavila razmatranje i odlučivanje o svim tačkama dnevnog reda, predsednik Marković je zaključio Sedmu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2005. godini.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5