15. septembar 2021. Predsednici poslaničkih grupa sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Republici Srbiji

15. septembar 2021. Predsednici poslaničkih grupa sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Republici Srbiji

Sreda, 15. septembar 2021.

Sastanak predsednika poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žofreom

U Domu Narodne skupštine, danas je održan sastanak predsednika poslaničkih grupa sa novoimenovanim ambasadorom Evropske unije u Republici Srbiji, Emanuelom Žofreom.


Na početku sastanka, u svojstvu predstavnika poslaničke grupe ''Aleksandar Vučić – Za našu decu'' koja ima apsolutnu većinu narodnih poslanika, obratio se potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić.

„Gajimo utemeljen entuzijazam i pozitivna očekivanja od saradnje sa Vama. Punopravno članstvo u EU je strateški cilj broj jedan, ali kada govorimo o onim ciljevima koji se odnose na nešto bliže rokove, u ovoj godini cela Srbija očekuje da zabeležimo primetan napredak na tom putu i da se taj napredak manifestuje kroz otvaranje dva klastera ove godine. To je više nego realno, a sa naše strane odavno pripremljeno na odgovarajući način“, istakao je on, govoreći o evropskim integracijama Srbije.

Dr Orlić je naglasio da Narodna skupština Republike Srbija sa najvećom ozbiljnošću pristupa reformama, što se ogleda kroz promene Ustava u oblasti pravosuđa, usvajanjem Kodeksa ponašanja narodnih poslanika i redovnim razmatranjem izveštaja nezavisnih tela na plenumu.

Odgovarajući na pitanja šefa delegacije Evropske unije u vezi sa tokom međustranačkog dijaloga koji se vodi na dva koloseka, Orlić je istakao da dijalog bez posredstva stranaca dobro napreduje i da se uskoro očekuje i konačni dogovor. Što se tiče drugog koloseka koji se vodi uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta na kome insistiraju stranke bivšeg režima, suštinskih predloga kako je naveo, nema, ali dobijamo potvrde da su oni koji prete nasiljem i uličnim protestima i koji ucenjuju Evropski parlament ipak zadovoljni izbornim uslovima u Srbiji. ''Dokaz tome je njihova odluka da učestvuju na lokalnim izborima, koji će se održati sledećeg meseca. Svoju odluku su zvanično saopštili danas'', naglasio je on.

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđe Milićević je izrazio nadu da će buduća saradnja biti plodotvorna i uspešna i ponovio da je glavni strateški i spoljno-politički cilj Srbije, članstvo u EU. „Za uspešan put ka EU je potreban partnerski odnos koji očekujemo od vas kao predstavnika Evropske unije“, zaključio je Milićević.

Jedan od pokazatelja odlučnosti da postanemo deo Evropske zajednice, je održana plenarna sednica, koju je sazvao predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić, a na kojoj se po prvi put razmatrao izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija.

Potpredsednica Narodne skupštine, zamenica predsednika Poslaničke grupe Savez Vojvođanskih Mađara i predsednica Odbora za Evropske integracije Elvira Kovač je ukazala na odličnu saradnju sa prethodnim ambasadorom Evropske unije Semom Fabricijem i istakla da će Odbor kojim ona predsedava najviše sarađivati sa novoizabranim ambasadormom Emanuelom Žofreom. Istakla je da su se ranije izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija, razmatrali na sednicama Odbora za evropske integracije, a da je sada to podignuto na viši nivo, te je ponovila da se poslednji izveštaj EK razmatrao po prvi put na sednici Narodne skupštine.

Navela je da Poslanička grupa kojoj ona pripada, broji devet narodnih poslanika i dodala da je poslednjom izmenom Zakona o izboru narodnih poslanika i o izmeni Zakona o lokalnim izborima, stvorena dobra osnova za stranke nacionalnih manjina, a time su one još bolje predstavljene u Narodnoj skupštini.

Zamenik predsednika PG PUPS „ Tri P“ Jovan Krkobabić naglasio je da je Narodna skupština pravo mesto za razgovore o evropskim integracijama Srbije.

„ Borba za evropske vrednosti je ono što je za nas u ovom trenutku najbitnije. Te vrednosti moraju da budu potkrepljene i realnim stvarima i mislim da je naša saradnja dobar početak u procesu“, rekao je Krkobabić.

Predsednik PG Jedinstvena Srbije Dragan Marković, naglasio je da je primetno da se u procesu pregovora pred Srbiju stalno stavljaju novi zahtevi, kao i da laži koje plasira opozicija, slanjem dopisa raznim evropskim institucijama, tvrdeći da u Srbiji nema demokratije, direktno ruše sistem naše države.

„Očekujemo od Vas da se uključite i kažete šta je istina, a šta je laž“, rekao je Marković.

Predsednik PG Socijaldemokratska partija Srbije Branimir Jovanović istakao da je stranka kojoj pripada od svog osnivanja privržena putu Srbije ka Evropskoj uniji.

„Za nas je važno da prihvatimo dobru praksu koja važi u Evropskoj uniji, ne samo da bismo pro forme postali njena članica , već zbog nas samih, da popravimo neke stvari u našem društvu . Ipak očigledno je da taj put dugo traje i nadam se da ćemo svi zajedno dati doprinos da ne dođe do pada entuzijazma i da ćemo u narednom periodu ostvariti konkretne rezultate“, zaključio je Jovanović.

Zamenik predsednika Poslanička grupa UJEDINjENA DOLINA - SDA SANDžAKA Enis Imamović poželeo je ambasadoru uspešan mandat i izrazio nadu da će u predstojećem zajedničkom radu ostvariti uspeh i značajne rezultate.

„ U tom smislu očekujemo od Evropske unije i Vas, kao njenog predstavnika u Srbiji, intenzivnije praćenje naših unutrašnjih reformskih procesa, prvenstveno u oblasti ljudskih i manjinskih prava“, naglasio je Imamović.

Predsednik PG Stranka pravde i pomirenja SPP - Ujedinjena seljačka stranka USS Samir Tandir , takođe je naglasio značaj unapređenja prava manjinskih zajednica koji se, kako tvrdi, jeste vidno unapredio od 2012. godine.

„ To je veoma važan segment života svih građanki i građana, a posebno pripadnika manjinskih zajednica, zato se radujem budućoj saradnji, razgovorima i konkretnim potezima koji će uslediti“, rekao je Tandir.

Emanuel Žofre je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo šefovima poslaničkih grupa na prilici da se predstavi kao ambasador Evropske unije u Republici Srbiji, u samom Domu Narodne skupštine, kao telu demokratskog društva. On je istakao da je Narodna skupština veoma važan partner Evropskoj uniji i da će se u narednih nekoliko dana susresti i sa drugim političarima, koji nisu deo parlamenta, ali jesu učesnici međustranačkog dijaloga. Izrazio je zadovoljstvo povodom razmatranja Izveštaja Evropske komisije na plenumu, jer je njegova uloga bila da pomogne Srbiji na evropskom putu. Ukazao je i na to da se Evropska komisija u svom današnjem obraćanju o planovima za naredni period, osvrnula i na Zapadni Balkan i planovima za posetu Srbiji, kao i težnji da proširi Evropsku uniju zemljama sa Zapadnog Balkana. Istakao je da planiranima poseta Evropske komisije Srbiji jeste prilika koju ona treba da iskoristi i da je svaki uspeh Srbije uspeh i njegove delegacije.

U svom obraćanju ambasador je spomenuo i dolazak evroparlamentaraca povodom međustranačkog dijaloga, koji će se održati u petak, 17. septembra, navodeći da će se ovi sastanci pomno pratiti i analizirati iz Brisela. Zahvalio se Narodnoj skupštini na konstruktivnom učešću u dijalogu, i dodao da predlozi koji su do sada postignuti u ovom procesu mogu predstavljati politički dogovor svih strana međupartijskog dijaloga. „Važno je da pokažemo fleksibilnost i spremnost za politički dogovor koji će moći da se pretoči u konkretne i opipljive mere“, rekao je novoimenovani ambasador i tom priliko istakao važnost rada Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODHIR), kao i njihovih izveštaja.

Žofre je na temu ustavnih promena naveo da se željno iščekuju budući koraci, odnosno mišljenje Venecijanske komisije, na zahtevan posao koji su Narodna skupština i Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo do sada obavili. O radu Narodne skupštine, ambasador je ponovio da ona predstavlja temelj svakog demokratskog društva, pa je tom prilikom pohvalio Skupštinu i njenu saradnju sa Vladom RS, nevladinim organizacijama, i drugim institucijama. On je pomenuo i Kodeks ponašanja narodnih poslanika, kao jednu od zanimljivih tema i predloge koje je GREKO dao na ovo pitanje.

Na kraju izlaganja, zaključio je da su tri najbitnije teme po pitanju evrointegracija Srbije u ovom trenutku međustranački dijalog, ustavne promene i zajednički rad na reformama, a da je uloga njegove delegacije da što više pomogne ove procese.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4