29. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine sa predstavnicom za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju

29. jun 2022. Predsednik Narodne skupštine sa predstavnicom za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju

Sreda, 29. jun 2022.

Sastanak predsednika Narodne skupštine sa predstavnicom za slobodu medija OEBS

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa predstavnicom za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Terezom Ribeiro koja boravi u poseti Beogradu.


Razgovor je bio posvećen aktivnostima koje Republika Srbija sprovodi u cilju unapređenja slobode medija. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija pridaje veliki značaj pitanju slobode medija i saradnji sa predstavnikom OEBS za ovu oblast. Napomenuo je da je Srbija nastavila da ulaže napore u implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine. „U izradi ovih dokumenata, kao i u njihovoj implementaciji, Srbija je dobila značajnu ekspertsku pomoć OEBS, na čemu smo veoma zahvalni“, rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine je informisao Ribeiro da je, u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja, Narodna skupština u decembru 2021. godine, u cilju unapređenja izbornih uslova, uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Srbiji održanih 3. aprila ove godine, usvojila Zakon o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, kojim se propisuju nove obaveze za sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga, u skladu sa dokumentom koji je proistekao iz Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, kao i Zakon o izmeni i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima, kojim se jača obaveza poštovanja principa nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata tokom predizborne kampanje.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Ribiero izrazila je zadovoljstvo zbog uspešne postepene implementacije Strategije razvoja sistema javnog informisanja i ponovila da je njena kancelarija spremna za dalju saradnju i pružanje pomoći nadležnim organima Srbije. Kao cilj posete Srbiji navela je unapređenje komunikacije i saradnju po svim pitanjima koja traže reakciju. Ukazala je na odgovornost institucija svih država članica OEBS prema medijima, istakavši da su zaštita novinara i tolerancija u pogledu aktivnosti medijskih radnika prioritet, kao i efikasnost regulatornih tela. Ribeiro je podvukla da sve države učesnice OEBS treba da poštuju obaveze preuzete učešćem u radu Organizacije, a posebno u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS o bezbednosti novinara iz 2018. godine, te je najavila pokretanje novog projekta koji će se, između ostalog, baviti pružanjem pomoći u implementaciji ove odluke.

Dačić je takođe rekao da su uspešni rezultati ostvareni zahvaljujući dobroj saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji (OMIS), koja je aktivno učestvovala u izradi Medijske strategije i Akcionog plana, a sada u svojstvu posmatrača učestvuje u radu Radne grupe za praćenje sprovođenja ovog Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, kao i u radu Radne grupe Vlade za bezbednost i zaštitu novinara.

Na kraju razgovora, predsednik Skupštine je podvukao da se planiraju dalje izmene i dopune medijskih zakona u skladu sa Akcionim planom, što će biti realizovano nakon konstituisanja parlamenta i formiranja Vlade Republike Srbije.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja