8. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednicom Republike Indije

8. jun 2023. Predsednik Narodne skupštine sa predsednicom Republike Indije

Četvrtak, 8. jun 2023.

Sastanak predsednika Skupštine Srbije sa predsednicom Republike Indije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednicom Republike Indije Droupadi Murmu, sa kojom je tokom razgovora potvrdio tradicionalno prijateljske veze dve zemlje i dva naroda, zasnovane na uzajamnom uvažavanju, razumevanju i podršci.


Predsednik NS RS je poručio da dolazak predsednice Murmu u Beograd predstavlja veliku čast za našu zemlju, a posebnu privilegiju činjenica da je Srbija prva evropska zemlja koju je posetila od stupanja na dužnost. Istakao je da je Srbija ponosna na višedecenijsko partnerstvo sa Indijom, te da je Narodna skupština opredeljena da nastavi da doprinosi sveukupnoj saradnji i daljem učvršćivanju prijateljstva. „Istu poruku ćete čuti od svih u Srbiji – i od predsednika Republike, i od naše Vlade, ali i od građana naše zemlje“, rekao je predsednik NS RS.

Dr Orlić je zahvalio na principijelnom i čvrstom stavu Indije po pitanju nepriznavanja tzv. „Kosova“, ujedno na tome što se, zajedno sa Srbijom, zalaže za dosledno poštovanje međunarodnog javnog prava i Povelje UN. „ Budite sigurni da, sa naše strane, Indija možda da računa na prijateljstvo i podršku – uvek i svuda“, naglasio je predsednik NS RS.

Murmu je tokom sastanka potvrdila spremnost Indije za jačanje partnerstva sa Srbijom u svim sferama od obostranog značaja, kao i opredeljenost za dalji razvoj međuparlamentarne saradnje na svim nivoima. Izrazila je uverenje da će se, na temeljima prijateljstva i uzajamne podrške, nastaviti saradnja na multilateralnom planu. Istakla je i da dve zemlje dele stavove po najznačajnijim pitanjima i, s tim u vezi, podvukla značaj poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake države u svetu.

Predsednik Skupštine i predsednica Indije su sastanak zaključili još jednom iskazujući obostranu snažnu opredeljenost za dalji zajednički rad u svim oblastima u kojima za to postoje potencijali i mogućnosti.