7. april 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Belgijom i ambasador Kraljevine Belgije u Beogradu

7. april 2021. Predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Belgijom i ambasador Kraljevine Belgije u Beogradu

Sreda, 7. april 2021.

Sastanak predsednika Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Belgijom i ambasadora Kraljevine Belgije u Beogradu

Marko Parezanović, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa Kraljevinom Belgijom sastao se danas, u Domu Narodne skupštine, sa ambasadorom Kraljevine Belgije Nj.E. Kunrad Adam sa kojim je razgovarao o borbi protiv pandemije korona virusa, intenziviranju parlamentarne saradnje, kao i saradnje u oblasti privrede i ekonomije.


Marko Parezanović je upoznao ambasadora sa podatkom da Poslaničku grupu prijateljstva sa Belgijom čini 36 narodna poslanika i izrazio nadu da će se, kada se stvore uslovi za to, nastaviti započeta saradnja između parlamentaraca, u vidu razmene poseta i iskustava poslanika dve zemlje.

Parezanović je istakao da se Republika Srbija odgovorno ponela u borbi protiv pandemije, da se proces vakcinacije sprovodi odlično i da su građanima na raspolaganju četiri vrste vakcine. Naglasio je da je Srbija pružila podršku i regionu, omogućivši im vakcinisanje u našoj zemlji. Takođe, dodao je da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je i stranim diplomatama omogućila vakcinisanje. U vrlo kratkom vremenu izgrađene su dve Kovid bolnice, u cilju zbrinjavanja obolelih od Kovida 19 i pružanja pomoći zdravstvenom sistemu.

Takođe, ukazao je da je Republika Srbija u 2020. godini, kada je ceo svet zahvatila pandemija korona virusa, ostvarila najmanji pad BDP u Evropi. Pored borbe protiv ove pošasti, Srbija primarni značaj daje i borbi protiv organizovanog kriminala.

Predsednik PGP sa Belgijom predložio je da se u narednom periodu održi video sastanak članova poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta uz učešće ambasadora obe zemlje.

Takođe, pozvao je ambasadora Kunrada Adama da u skorije vreme posetiti Čačak i Ustanovu za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, što je ambasador sa zadovoljstvom prihvatio.

Ambasador Kraljevine Belgije Nj.E. Kunrad Adam je pohvalio rukovodstvo Srbije na uspešnom sprovođenju procesa vakcinacije i pozdravio jučerašnje vakcinisanje predsednika Aleksandra Vučića. Solidarnost u imunizaciji koju je Srbija pokazala u regionu, je primer dobre prakse i za ostale zemlje, ocenio je ambasador.

Složio se sa Markom Parezanovićem da postoji prostor za unapređenje parlamentarne saradnje, kao i saradnje u oblasti ekonomije i privrede. Ambasador je naveo da je bitno upoznavanje parlamentaraca kao predstavnika dva naroda. Na taj način privredni sektor i kompanije mogu dobiti informaciju da je Srbija privlačna i zanimljiva zemlja za investicije.

Na sastanku se razgovaralo o primeni Kodeksa ponašanja narodnih poslanika, međustranačkom dijalogu povodom predstojećih izbora u Srbiji, kao i o evropskom putu Srbije.

Ambasador Kunrad Adam je naglasio da je Belgija spremna da pruži podršku Srbiji ka članstvu u Evropskoj uniji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
subota, 22. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja