10. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Holandije u Srbiji

10. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove i ambasador Holandije u Srbiji

Ponedeljak, 10. oktobar 2022.

Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom Holandije u Srbiji

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sastao se u Domu Narode skupštine sa ambasadorom Holandije u Beogradu Jostom Reinćesom sa kojim je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u Evropi, energetskoj krizi i evropskim integracijama Srbije.


Predsednik Odbora Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog ovog susreta i ocenio da postoji značajan prostor za unapređenje političkog dijaloga, kao i intenziviranje svih vidova saradnje između Srbije i Holandije.

Borko Stefanović je istakao da je spoljnopolitički cilj Srbije punopravno članstvo u Evropskoj uniji i ukazao na značaj regionalnih inicijativa, kao što je Otvoreni Balkan, za međusobnu saradnju i evropsku perspektivu država Zapadnog Balkana.

Ambasador Reinćesa se saglasio da je Srbiji mesto u Evropi i da će Holandija nastaviti da je podržava na tom putu.

Na sastanku je bilo reči i o Kosovu i Metohiji. Predsednik Odbora je ocenio da je dijalog jedini način za normalizaciju odnosa i rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine, bez priznavanja nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Ambasador se interesovao za aktuelnu političku situaciju u Srbiji, formiranje Vlade i za rad Narodne skupštine u narednom periodu. Takođe, interesovao se i o perspektivi usklađivanja spoljne politike Srbije sa EU.

Sagovornici su razmenili mišljenja o krizi u Evropi izazvanoj sukobima u Ukrajini i posledicama te krize, posebno u oblasti energetike.