30. mart 2021. Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarka Obradovića sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom

30. mart 2021. Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarka Obradovića sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom

Utorak, 30. mart 2021.

Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarka Obradovića sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom

Predsednik Odbora za spoljne poslove prof. dr Žarko Obradović razgovarao je u Domu Narodne skupštine sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o aktuelnoj situaciji usled pandemije Korona virusa, kao i o sveukupnim odnosima dve zemlje.


Na početku sastanka, ambasador Italije u Beogradu upoznao je prof. dr Žarka Obradovića sa epidemiološkom situacijom u njegovoj zemlji i izrazio nadu da će se sprovođenjem vakcinacije situacija u Italiji stabilizovati.

Podvukao je da je Italija veliki zagovornik ulaska Srbije u Evropsku uniju i da je spremna da i dalje pruža podršku Srbiji na evropskom putu.

Ambasador Karl Lo Kašo je uručio poziv prof. dr Obradoviću za učešće na onlajn konferenciji pod nazivom „Zapadni Balkan između multipolarizma i procesa Evropskih integracija“, koja će biti održana 26. aprila 2021. godine, koji je prof. dr Žarko Obradović sa zadovoljstvom prihvatio.

Prof. Obradović je istakao da je Italija jedan od najvažnijih partnera Srbije i država koja nas snažno podržava na putu evropskih integracija. Ocenio je da naše dve zemlje nemaju spornih pitanja, osim različitog tumačenja i pogleda na pitanje Kosova. Kada je reč o evropskom putu Srbije, istakao je da Srbija uspešno sprovodi reforme, ali da je sporno Pregovaračko poglavlje 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom. S tim u vezi, osvrnuo se na činjenicu da Priština nije sprovela odredbe Briselskog sporazuma, pre svega onog dela koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Ambasador Italije je pohvalio rukovodstvo Srbije na odličnom sprovođenju vakcinacije i ocenio da je Srbija faktor stabilnosti u regionu, o čemu svedoči i činjenica da je Srbija otvorila vrata i za druge građane susednih zemalja da se vakcinišu. Upravo ovakva vest je dobila odjek u celom svetu i predstavlja najbolju potvrdu o kapacitetu Srbije, istakao je ambasador.

Karl Lo Kašo je takođe zahvalio Srbiji na velikodušnoj donaciji medicinske opreme Italiji, i dodao da je zauzvrat Italija poslala svoj tim lekara da pomognu zdravstvenom sistemu Srbije kada je bilo najteže.

Na kraju sastanka, sagovornici su zaključili da uzajamnim parlamentarnim posetama i razmenom iskustava parlamentaraca, mogu da se unaprede i intenziviraju već dobri postojeći odnosi.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
četvrtak, 11. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja