6. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorom Poljske u Republici Srbiji Rafaelom Perlom

6. oktobar 2022. Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sa ambasadorom Poljske u Republici Srbiji Rafaelom Perlom

Četvrtak, 6. oktobar 2022.

Sastanak predsednika Odbora za spoljne poslove Borka Stefanovića sa ambasadorom Poljske

Predsednik Odbora za spoljne poslove Borko Stefanović sastao se u Domu Narode skupštine sa ambasadorom Poljske u Republici Srbiji Rafaelom Perlom sa kojim je razgovarao o aktuelnim temama u Evropi, Zapadnom Balkanu, pregovorima između Beograda i Prištine i procesu evropskih integracija Srbije.


Borko Stefanović je istakao da je Evropska unija najbitniji ekonomski partner Srbije i investitor, ali i da je bitna u smislu zajedničkih vrednosti, kao što su jednakost i socijalna pravda. „Evropska unija bez Srbije i ostalih balkanskih zemalja, nije potupuna i stabilna“, ocenio je Stefanović. Predsednik Odbora se zahvalio se na jasnoj podršci Poljske u ukazao da je članstvo u EU spoljnopolitički prioritet naše države. U tom smislu bitno je da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u EU uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, naveo je Stefanović i dodao da će kao predsednik Odbora za spoljne poslove tu temu pokrenuti na Odboru kao i na sednici Narodne skupštine.

Ambasador Rafael Perl je izrazio zadovoljstvo organizovanom posetom i ukazao na značaj postojanja političkog pluralizma u ovom sazivu Narodne skupštine. Dodao je da će Poljska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije.

Sagovornici su zajednički ukazali na važnost inicijative Otvoreni Balkan, koja prema njihovim rečima, doprinosi ekonomskom razvoju, turizmu i razmeni robe među državama Zapadnog Balkana, a bitna je i za evropske integracije država ovog regiona.

Predsednik Stefanović je informisao sagovornika sa situacijom sa kojom se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji i dodao da je važno da se dijalogom reše sva otvorena pitanja, bez priznavanja nezavisnosti tzv. države Kosovo.

Bilo je reči o mogućnosti unapređenja parlamentarne saradnje, kroz uzajamne posete članova odbora za spoljne poslove i članova poslaničkih grupa prijateljstava dva parlamenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3